Bărăgan a afirmat că seceta este puternică în stratul de sol de până la 50 de centimetri şi moderată în stratul de sol până la 100 de centimetri şi în contextul căldurii excesive din ultimele trei săptămâni, plantele au început să se ofilească, li se răsucesc frunzele.

"Pe stratul de sol de la 0 la 100 de centimetri este secetă puternică şi secetă moderată. Până la 50 de centimetri nu mai este apă deloc. În ultimele trei săptămâni în judeţul Olt a fost foarte cald, zilele au fost caniculare şi a apărut fenomenul de ofilire şi răsucire a frunzelor. Cele mai afectate sunt floarea-soarelui şi porumbul şi există riscul, în lipsa unor precipitaţii în zilele următoare, ca recolta să fie foarte slabă, ca în 2007. Sunt probleme mari din cauza secetei. Este posibil ca producţiile la floarea-soarelui să fie sub 1.000 kilograme pe hectar", a spus directorul DAJ Olt.

Din cauză că o parte dintre culturile de floarea-soarelui şi porumb sunt deja vizibil afectate şi fermierii nu îşi vor putea acoperi costurile avute până acum, mai multe primării din judeţ au început să pregătească documentaţia pentru a solicita sprijin financiar pentru culturile agricole calamitate de secetă.

"Au început primăriile să facă demersuri pentru calamităţi în încercarea de a acoperi o parte din pagubele cauzate de seceta din această vară. Pentru fermieri este foarte dificil anul acesta, mai ales că vine după un an cu ploi în exces, cu inundaţii şi au avut costuri ridicate pentru a lucra terenurile toamna trecută şi în primăvară. Şi acum vor fi cheltuielile mari, se ară şi se pregăteşte terenul pentru toamnă foarte greu, pământul este prea uscat, întărit", a adăugat Dan Bărăgan.

El a menţionat că şi legumicultorii sunt afectaţi de secetă, pentru că au costuri mai mari pentru a iriga culturile şi preţurile legumelor sunt scăzute din cauza coacerii timpurii şi a ofertei prea mari.

"Legumele nu au preţ, oferta este foarte mare pentru că s-au copt mai devreme din cauza căldurii excesive. Pe de altă parte, deşi sunt prea multe legume pe piaţă şi la preţuri mici, costurile legumicultorilor cresc, trebuie să irige mai mult", a mai spus şeful DAJ Olt. AGERPRES