Producţia netă de petrol şi gaze este de 114.000 echivalent de barili pe zi.
În acelaşi timp, altă companie chineză, Sinopec, a fost de acord să plătească 1,5 miliarde de dolari pentru 49% din acţiunile filialei britanice a firmei canadiene Talisman Energy, care a produs în medie 71.500 echivalent de barili pe zi, anul trecut. În opinia Talisman Energy, compania mixtă rezultată din vânzarea pachetului minoritar către Sinopec va "investi mai mult în Marea Britanie decât ar fi putut-o face Talisman singură".
Atât Nexen, cât şi Talisman se numără printre primii zece producători de petrol şi gaze din partea britanică a Mării Nordului. Întreaga producţie de petrol şi gaze a Marii Britanii s-a ridicat la 1,8 milioane echivalent de barili pe zi în 2011, conform datelor furnizate de Oil & Gas UK.
Nexen, care este listată la bursele din New York şi Toronto, mai are unităţi de producţie în Canada, Golful Mexic şi în largul coastelor Nigeriei. CNOOC a oferit 27,50 dolari pe acţiune, dar va avea nevoie de acordul atât al acţionarilor Nexen, cât şi al organismului canadian de reglementare, care poate bloca preluările de către investitori străini, dacă socoteşte că acestea nu sunt în interesul Canadei. CNOOC s-a angajat să listeze compania la bursa din Toronto, dacă tranzacţia va fi aprobată.
Oil & Gas UK a apreciat că acordul de luni reflectă "revenirea atractivităţii pentru regiunea noastră, ca loc de investiţii" şi a adăugat: "Având în vedere noul proprietar, ne aşteptăm ca activitatea investiţională să rămână ridicată".
Aceste tranzacţii sunt ultimul exemplu al interesului Chinei pentru obiective energetice şi de infrastructură din Marea Britanie.
Două companii nucleare din China au licitat pentru Horizon, vândută de RWE şi E.ON, câştigătoarea intenţionând să construiască reactoare la Anglesey şi în Gloucestershire.
În ianuarie, China a cumpărat 9% din acţiunile companiei Thames Water.
SURSA: Rador Dacă ar putea, CHINEZII ar cumpăra CU TOTUL bucata aceasta din EUROPA