Rep: Pentru tinerii care vor să facă afaceri în România, guvernul a venit cu o soluție prin care ei pot obține finanțări nerambursabile de 10.000 de euro cu condiția să angajeze 2 persoane și să reinvestească jumătate din profit. Credeți că va ajuta tinerii să-și facă afaceri?

E.S. Eu aș sfătui orice tânăr care are cât de cât spirit antreprenorial. Dar acesta e un lucru care trebuie să-și răspundă el cu el uitându-se în oglindă. Sunt oameni care nu sunt făcuți să aibă propria afacere. De fapt, majoritatea omenilor sunt făcuți să aibă un serviciu stabil sigur și foarte puțini oameni sunt făcuți să aibă propria lor afacere. Pentru cei care se uită în oglindă și constată că sunt capabili să fie antreprenori îi sfătuiesc să ia acești bani de la guvern și să-și încerce mica lor afacere. Poate fi începutul pentru un viitor imperiu.

Rep: Către ce domenii i-ați sfătui pe tineri să se orienteze. Care sunt domeniile de viitor unde șansele sunt relativ mici să dea faliment în următorii ani?

E.S. Eu cred că în România astăzi șansele sunt maxime în orice domeniu și riscul este maxim în orice domeniu. Haosul este atât de mare, încât în haos poți avea niște performanțe absolut deosebite sau te poți distruge total.

Rep: Când spuneți „haos”, nu prea încurajează pe nimeni…

E.S. Se spune că marile averi s-au făcut în războaie și în haos. La fel, marile falimente.

Rep: Probabil că nu erau începători cei care au făcut averi în haos.

E.S. Au fost și începători care au făcut averi, au fost și mari bogătași care s-au aruncat de la etaj la propriu.

Rep: Deci cam asta e situația azi în România, e un haos în care…

E.S. Scapă cine poate.

Rep: Și cine știe să profite de o nișă câștigă.

E.S. Sunt foarte de acord cu dvs.

Rep: V-aș ruga să dați 5 sfaturi tinerilor antreprenori care vor să-și facă afaceri, 5 sfaturi care i-ar ajuta pe acest drum.

E.S. Să aibă un contabil bun. Este foarte important să nu te trezești la un moment dat că nu știi pe ce lume trăiești sau că ai taxe neplătite din urmă. Să-și aleagă oameni foarte buni pe care să-i plătească bine. Eu prefer întotdeauna să am oameni excepționali pe care să-i plătesc bine decât niște proști și incompetenți pe care îi plătesc prost. S-a demonstrat că este mult mai profitabil așa. 3. Îi sfătuiesc să nu inventeze apa caldă și aici mă refer dacă vor să facă cuie de 14,să se uite cum se produc aceste cuie de 14 în Occident, cum se vând, și să încerce să înțeleagă că apa caldă s-a inventat demult și să caute sursa care funcționează și pe aia să o facă. Adaptările nu sunt lucruri bune absolut deloc. I-aș sfătui, pe cât se poate, să fie atenți cu creditele. Cele nerambursabile trebuie luate cu 2 mâini. Creditele de la bănci trebuie văzute cu maximă atenție. Cel mai important lucru din toate, i-aș sfătui să rupă munca-n 14, pentru că fără muncă nu se poate face nimic.

Rep: Este un moment bun pentru investițiile pe piața de capital? Și ce părere aveți de acțiunile Fondului Proprietatea? Ați cumpărat sau ați cumpăra acțiuni FP?

E.S. Eu personal nu cred în piața de capital, în niciun caz în piața din România și personal am toate dubiile posibile și imposibile referitor la Fondul Proprietatea.