Schwartzenberg a dezvăluit că nu planificase să cumpere postul de televiziune dar că în calitate de om de afaceri nu a putut să nu profite de oportunitatea care a apărut. Pe parcursul unei discuții cu Vîntu, spune Elan, a aflat de la acesta că era dezamăgit de situația în care se afla și că își dorea “să își bage picioarele” pe românește și i-a făcut o ofertă.

Vîntu a acceptat pe parcursul unei discuții telefonice, care a durat mai multe ore, condițiile propuse și așa s-a parafat înțelegerea, relatează Schwartzenberg. Despre prețul plătit pentru pachetul de 90% din acțiunile Realitatea, Elan a afirmat că a plătit o sumă de ordinul zecilor de milioane de euro.
Schwartzenberg a adăugat că în trustul pe care l-a achiziționat mai sunt incluse și trei posturi de radio, dar nu și ziarul Cotidianul. Omul de afaceri a mai adăugat că, pe fondul situației tensionate dintre Vântu și Realitatea, a reușit să achiziționeze postul cu o sumă undeva la jumătatea sumei oferite de alte persoane pentru Realitatea cu doar câteva luni în urmă.