Pro TV a făcut o sesizare la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) cu privire la mai multe site-uri care difuzează filme şi seriale fără să respecte legislaţia audiovizualului şi fără să deţină drepturile pentru conţinutul transmis, iar CNA a decis să sesizeze mai departe Poliţia.

Direcţia de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a confirmat pentru Capital că fost sesizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului cu privire la existenţa mai multor site-uri care oferă servicii media audiovizuale la cerere şi care nu au notificat C.N.A, conform prevederilor Deciziei nr. 320/2012.  Sesizarea a ajuns la Poliţiei, ieri în jurul orei 15.00, iar începând de astăzi vor fi efectuate cercetări.

“Conform competenţelor atribuite Poliţiei Române în domeniul protecţiei dreptului de autor şi al drepturilor conexe, poliţiştii vor efectua verificări în vederea stabilirii legalităţii activităţilor desfăşurate prin intermediul site-urilor în cauză şi identificării persoanelor responsabile”, se arată în răspunsul solicitării făcute de Capital la Inspectoratului General al Poliţiei Române.

CNA şi-a depăşit competenţele

Avea dreptul CNA să facă această sesizare la Poliţie. Furnizorii de internet spun că nu.  "CNA este un organism plătit din bani publici, fără abilităţi în domeniul reglementării internetului, şi nu ar trebui să sesizeze Poliţia privind închiderea unor site-uri", potrivit lui, Mihai Bătrîneanu, preşedintele ANISP (asociaţie care reprezintă furnizorii de internet).

 Bogdan Manolea,  director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet – ApTI,  afirmă categoric că CNA-ul nu dreptul să se pronunţe pe dreptul de autor

“Nu exista nimic în legislaţia specifică CNA care să le dea competenţe în domeniul dreptului de autor, cu atât mai puţin să spună că un site este ilegal sau nu”, scrie acesta pe blogul legi-internet.ro.

“Personal, puţin îmi pasă de Voyo sau Vplay sau alte servicii. Dacă au o problemă unul cu altul (pe orice subiect) să meargă în instanţa de drept comun şi să se judece cum doresc şi dacă instanţa decide închiderea site-ului atunci asta este”, mai scrie Manolea.

Din cele 42 de site-uri sesizate de Pro TV, mai mult de jumătate s-a închis în ultima săptămână, însă cel mai popular, Vplay funcţionează, iar utilizatorii sunt încântaţi că de ieri serialele se încarcă mult mai repede.
Cum pot fi depistaţi proprietarii site-urilor

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte reţele de calculatoare, fără consimţământul titularilor de drepturi” (Art. 139, Legea Nr. 8/ 1996) a operelor.

Autorităţile române vor întămpina probleme în momentul în care vor trebui să identifice autorii acestor infracţiuni. Majoritatea providerilor de materiale piratate acţionează camuflându-şi identitatea reală şi de cele mai multe ori prin servere situate în afara graniţelor ţării. Utilizatorii care sunt prinşi de autorităţi riscă închisoare, însă de cele mai multe ori nu se ajunge până acolo. În majoritatea cazurilor se rezolvă amiabil, cei vinovaţi plătind despăgubiri. De obicei utilizatorii sunt scoşi de sub urmărire penală şi cercetaţi în libertate.