In Regatul unit, pretul caselor si-a continuat si in luna iulie trendul de scadere din lunile trecute, numai ca de aceasta data a pierdut 1,7%, comparativ cu 0,8% in luna iunie. Recordul vine din faptul ca, anualizat, acest indicator a suferit o pierdere de 8,1%, in timp ce luna trecuta a fost la cota 6,3%. Recordul este calculat din 1991 pana in prezent, deoarece atunci a inceput compania din domeniu Nationwide sa faca aceste calcule.

Economistul-sef al companiei, Fionnuala Earley sustine ca nu s-a atins pragul de jos, deoarece exista vanzatori in piata care nu au acceptat nici in iulie sa vanda la un pret redus, dar vor fi nevoiti sa faca acest lucru in luna urmatoare, daca vor banii rapid.

Pretul mediu al unei locuinte in Marea Britanie este de 169.316 lire sterline. S-a ajuns aici in scadere de la recordul de 186.044 lire, cat era in octombrie 2007. Analistul imobiliar de la Global Insight, Howard Archer, spune ca preturile vor scadea cu 15% in acest an si cu 12% in anul urmator, urmand sa atinga in 2010 valori sub 130.000 lire.

Sursa: The Guardian (Mare Britanie)