"Principala problemă este să nu mai discriminăm capitalul românesc prin măsurile adoptate de autorităţile publice româneşti. Acesta este ipoteza de la care plecăm şi pentru a arăta acest lucru încercăm să găsim date, cifre, care atestă care este situaţia şi de ce anumite politici publice trebuie să modifice această situaţie", a spus Pârvan. 

Acesta a făcut referire la alocarea ajutoarelor de stat, la legile achiziţiilor publice, controalele fiscale şi orientarea acestora preponderent către firmele româneşti din mediul privat precum şi lipsa de susţinere de către stat a companiilor care realizează produse pe bază de tehnologii avansate. 

Constantin Savu, preşedintele UZINSIDER Grup, a afirmat că firmele româneşti cer de peste 10 ani o lege a holdingului, autorităţile nu doresc aprobarea acesteia iar ajutoarele de stat se duc către firmele cu capital străin. 

"Care ar fi punctele care ne deranjează extraordinar. În primul rând ajutorul de stat care este dirijat aproape exclusiv către firmele străine care vin cu promisiuni mari, le îndeplinesc dacă pot, când pot şi asta e. Am făcut o socoteală. La un ajutor de stat era 84.000 de euro pe un loc de muncă. La noi în grup sunt 2.300 de oameni. Dacă închidem grupul şi îi dăm statului oamenii să vedem cum se descurcă", a spus Constantin Savu. 

Companiile străine au realizat 49% din cifra de afaceri la nivel naţional pe 2015, de 1.178 miliarde de lei, cele româneşti 47%, iar cele cu capital de stat 4%, potrivit unui studiu realizat de o publicaţie financiară cu sprijinul Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM). 

Studiul arată că din cele 471.953 de companii, 433.940 sunt firme cu capital românesc, 36.918 au capital străin, iar 1.095 sunt companii de stat. Companiile româneşti au avut în 2015 profituri nete de 40 miliarde de lei şi pierderi nete de 13 miliarde de lei, cele cu capital străin au realizat profituri nete de 27 miliarde de lei şi pierderi nete de 18 miliarde de lei. Companiile de stat au realizat în 2015 profituri nete de 8 miliarde de lei şi pierderi nete de 4 miliarde de lei. 

În companiile cu capital românesc erau angajaţi 2.491.832 de salariaţi, în cele cu capital străin lucrau 1.181.531, iar în cele de stat 286.809. Salariul mediu net lunar era de 1.121 de lei la companiile cu capital privat românesc, în timp ce la companiile străine era de 2.429 de lei, iar la cele de stat 2.403 lei. 

De asemenea, studiul relevă faptul că din punct de vedere al codului CAEN, firmele cu capital privat românesc realizează 56% din cifra de afaceri obţinută în sectorul comerţului cu ridicata cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete şi 58% din cea produsă în sectorul comerţului cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor. Cele cu capital străin realizează 96% din cifra de afaceri obţinută în sectorul fabricării autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor. 

AGERPRES