J.P. Morgan s-a născut în 1837, în dinastia bancară Morgan. În epoca progresului american, el a dominat lumea corporatistă. Morgan a fondat instituția bancară J. P. Morgan & Co în 1871, care a fuzionat cu Chase Manhattan Bank pentru a deveni JPMorgan Chase în anul 2000. Astăzi, JP Morgan Chase este cea mai mare bancă din SUA.

De-a lungul carierei sale, Morgan a ajuntat la formarea sau sprijinul mai multor companii care există încă în prezent, inclusiv General Electric, US Steel și AT & T. Când a murit în 1913, la vârsta de 75 de ani, a ieşit la iveală faptul că averea sa era de aproximativ 80 de milioane de dolari, aproximativ 2 miliarde de dolari la nivelul inflaţiei din 2016. Legenda spune că la aflarea acestei veşti, John D. Rockefeller a remarcat: "Și când te gândeşti că nici măcar nu era un om atât de bogat!", potrivit articolului lui Jean Strouse apărut în New York Times.

J.P. Morgan a dominat lumea financiară și industrială în secolul al 19-lea. Morgan a consolidat numeroase companii și industrii întregi chiar reglementate, cum ar fi oțelul și căile ferate, așa cum scrie Morgen Witzel în "50 de figuri importante în Management".

Un studiu al vieții sale relevă, de asemenea, o serie de lecții interesante de învățat din exemplul său.

Iată 6 idei principale în leadership pe care le putem învăța de la J.P. Morgan:

  1. Încrederea

Morgan şi-a dat seama de valoarea reputației de om onest.

După cum a scris Chris Farrell pentru Bloomberg, unul dintre cele mai cunoscute citate ale lui Morgan a apărut spre sfârșitul vieții sale. El a depus mărturie în fața unei comisii a Congresului în 1912, când a fost întrebat dacă creditul comercial se bazează pe bani sau proprietăţi.

"Primul lucru este caracterul", a răspuns el. "Înainte de bani sau de orice altceva. Caracterul. Este ceva ce nu poate fi cumpărat cu bani. Un om în care nu am încredere nu obține bani de la mine, poate să aibă orice. Eu cred că aceasta este baza fundamentală a afacerilor."

  1. Se întâmplă şi regrese

J. P. Morgan şi banca sa au organizat numeroase companii, de la General Electric la Erie Railroad. Cu toate acestea, nu toate asocierile sale au avut succes.

De fapt, Morgan a fost învins fără menajamente în anumite ocazii. Un incident notabil a avut loc în timp ce bancherul încerca să pătrundă pe piața metroului din Londra, potrivit volumului „Robber Baron” de John Franch. Charles Tyson Yerkes a sabotat aparent tentativa lui Morgan de a obţine permisiunea de a construi linii, pentru a concura cu propria sa activitate.

  1. Lucrurile se schimbă – și acesta nu este un lucru rău

Într-un incident celebru, când a fost întrebat de un trecator ce se va întâmpla în continuare la bursă, Morgan a răspuns simplu: "Va fluctua." Din păcate însă, Morgan se pare căp nu a spus aşa ceva – potrivit cercetărilor efectuate de Barry Popik, aceast citat datează din 1934, la 21 de ani de la decesului lui Morgan.

Cu toate acestea, capacitatea lui Morgan de a se adapta și de a facilita schimbarea a fost clară de-a lungul carierei sale. El a fost în mod frecvent în măsură să salveze entități şi să Morganize", după cum scrie Heather Timmons pentru Bloomberg: "El prelua companiile cu probleme, dădea afară managerii incompetenți și numea în locul lor oameni în care avea. De-a lungul timpului, multe dintre companiile s-au recuperat și au devenit profitabile, păstrând fluxul de capital în alte afaceri ale lui Morgan."

  1. O pasiune „laterală” este o idee bună

Nu opri pe nimeni care îţi vorbeşte de un subiect important, altul decât sfera ta de interes.

J. P. Morgan însuși a studiat științele umane, a obţinut o diplomă în Istoria Artei la Universitatea din Gottingen, potrivit volumului " J. P. Morgans’s Way" a editorilor de la New World City.

Mai târziu, el a jucat un rol important în înființarea Metropolitan Museum of Art.

  1. Gândeşte în perspectivă

Morgan a evitat o situație potențial mortală în 1912, când şi-a anulat rezervarea în călătoria inaugurală dezastruoasă a RMS Titanic chiar la ultima secundă.

Potrivit Smithsonian, în urma tragediei i-a declarat unui reporter de la New York Times că, "pierderea banilor nu înseamnă nimic în viaţă. Doar pierderea vieții este ceea ce contează. Doar acea moarte înfiorătoare."

  1. Dezvoltă legături puternice în cadrul industriei din care faci parte

Astăzi, Morgan este amintit pentru salvarea guvernului Statelor Unite în timpul Panicii din 1907. Speculaţiile  eşuate şi Cutremurul din 1906 de la San Francisco a declanșat o reacţie în lanţ a băncilor din America.

Într-un interviu realizat cu profesorul Robert F. Bruner pentru Smithsonian, Abigail Tucker constată că Morgan s-a alinat cu panica apelând la "relațiile sale profunde și extinse în întreaga comunitate financiară și de afaceri." El a adunat finanţişti de top în casa sa de pe strada 34, a creat grupuri de lucru, și luat decizia care insituţii să fie salvate și care să fie lăsate să moară.