Statele Unite cheltuie cel mai mult cu sănătatea cetațenilor săi, circa 17,9% din Produsul Intern Brut, adică 8,362 de dolari per capita. Din această sumă, statul american plătește 4,437 de dolari per capita, restul fiind cheltuieli private. SUA se află la acest capitol în spatele Norvegiei, Luxemburg și Monaco. Astfel, sub jumătate din cheltuielile SUA cu sănătatea sunt private (46,9%), însă aici există și cel mai mare număr de asigurați privat din lume – 67,8% din totalul cheltuielilor private. Restul înseamna cheltuieli din buzunarul pacienților, un fel de coplată.
În multe țări, cetățenii nu pot beneficia de servicii de sănătate decât dacă plătesc fiecare intervenție. Unele dintre acestea sunt state foarte sărace, cum ar fi Congo sau Eritreea.
Cuba are una dintre cele mai mari cheltuieli publice cu sănătatea din lume: 91,5% din total. Totdată, aici există 6.723 de medici la 10.000 de pacienți, cel mai mare astfel de raport din țări similare ca populație și întindere.
La capitolul asistente medicale, Marea Britanie stă foarte bine: are 101 la 10.000 de oameni fiind depășită doar de Norvegia și Germania. Marea Britanie cheltuie 3.480 de dolari pe an pentru sănătatea fiecărui cetățean (9,6%), iar cheltuielile publice reprezintă 83,9% din total.
Qatar are cele mai mici cheltuieli cu sănătatea din lume, de 1,8% din PIB, și este urmat de Burma (Miramar) și PAkistan, cu câte 2,2%. Potrivit OMS, Burma cheltuie doar 4 dolari pentru sănătatea fiecărui cetățean.
Unde este România?
România nu are nici cele mai mici, dar nici cele mai mar cheltuieli cu sănătatea, de 5,4% din PIB. La capitolul cheltuielilor private în acest domeniu, România se înscrie în rândul țărilor cu procente între 20 și 40%, având o rată de 21,9%. Totdată, statul român alocă 634 de dolari anual per cap de locuitor, pentru cheltuieli de sănătate și are 22,6 medici la 10.000 de pacienți, una dintre cele mai mici rate din lume.