Cu noul model, Samsung acumulează puncte atåt în bătălia cu iPhone, cåt şi pe segmentul smartphones pentru oamenii de afaceri, cu o interpretare proprie a temei Windows Vista.

De la lansarea iPhone, aproape că nu mai există producător de telefoane mobile care să nu fi scos pe piaţă vreo replică a deja celebrului dispozitiv mobil. De parcă pånă atunci nici nu s-ar fi pus în discuţie fabricarea unui telefon mobil cu ecran tactil, fără prea multe butoane şi cu tastatură integral virtuală. De fapt, nici nu s-a pus în discuţie, iar unul dintre motive este acela că realizarea unei astfel de tastaturi poate fi un demers dificil, cu rezultate îndoielnice atåt din punct de vedere tehnic, cåt şi al preferinţelor utilizatorilor. Multă lume preferă încă butoanele fizice, conform zicalei că „ce-i în månă nu-i minciună“. Şi probabil că au dreptate…

Nou-intrat pe piaţa romånească, telefonul mobil Samsung Omnia se înscrie perfect pe linia amintită, de replică la iPhone, şi nu puţini sunt cei care spun că ar fi cea mai demnă de luat în seamă de pånă acum.

Animat de deja cunoscutul sistem de operare Windows Mobile varianta 6.1, mobilul nu aduce nicio noutate majoră în ceea ce priveşte funcţiile, fiind un birou mobil complet, necesar pentru cei care vor să descarce ataşamente mari, să le editeze cu pachetul Office şi să le retrimită ataşate în e-mail. La fel ca şi pe alte mobile care funcţionează pe baza sistemului de operare Microsoft, Omnia este dotat cu funcţii de la radio FM şi pånă la GPS, conexiune wireless la internet, bluetooth sau Media Player.

Samsung tuşează însă produsul cu cåteva noutăţi care se adresează utilizatorilor ce îşi doresc ceva mai mult la capitolul entertainment. Camera foto de cinci megapixeli realizează fotografii curate, care pot fi stocate în memoria de 8MB sau 16MB (în funcţie de model), extensibilă pånă la alţi 16 MB cu ajutorul cardurilor microSD. Fişierele audio pot fi accesate în aproape orice format, iar clipurile video pot fi urmărite inclusiv în format H.264 (MPEG4) sau, de ce nu, pe ecranul unui televizor, cu ajutorul funcţiei  TV-Out.

Cum arată Windows Vista Mobile

Pentru că Windows Mobile 6.1 permite interpretarea temei din ecranul de start după cum îşi doreşte fiecare producător, Samsung a ales o interfaţă care amiteşte de… Windows Vista. Dintr-o bară laterală „escamotabilă“, se pot trage pe ecranul mare al mobilului diferite module – „widgets“ – care să ofere, la prima månă, informaţii (preview al e-mailului, ceas, agenda sau calendar) ori acces direct la fişiere (de exemplu, pot fi vizualizate fotografiile direct de pe ecranul de start).

Samsung a organizat foarte bine şi accesul la funcţiile de meniu şi posibilitatea de a personaliza o secţiune cu shortcuturi, accesibilă tot din meniul principal. Mai puţin inspirat e faptul că accesul la meniu se face atåt printr-un „soft key“ tactil în dreapta jos a ecranului, cåt şi printr-o tastă separată (funcţia acesteia poate fi modificată, totuşi, din setări).

Partea mai puţin fericită a exploatării unui smartphone Windows Mobile iese în evidenţă şi la Omnia, cu tot efortul coreenilor de a simplifica interfaţa. Unele setări sunt atåt de bine ascunse de Microsoft în adåncul submeniurilor, încåt e greu să le descoperi şi cu cartea tehnică în faţă. La acest capitol, iPhone rămåne imbatabil, aproape că nu ai nevoie de cartea tehnică pentru a descoperi ce minuni ale tehnologiei ascunde gadgetul.

Partea cu adevărat proastă a telefonului Samsung Omnia este tastatura virtuală, mult sub ceea ce oferă iPhone sau HTC Diamond, de exemplu, acesta din urmă tot cu sistem de operare Windows Mobile 6.1. Imprecizia tastaturii face dificilă scrierea unui SMS, iar cea a unui e-mail mai lung aproape imposibilă fără o doză consistentă de frustrare. Neajunsul poate fi remediat întru cåtva prin rotirea telefonului, ceea ce face ca ecranul să devină orizontal, oferind astfel o suprafaţă ceva mai mare de contact cu tastele virtuale.

În schimb, navigatul pe internet e o plăcere cu Omnia, graţie browserului Opera, cu care vine echipat, şi posibilităţii de a viziona paginile web atåt în format „portret“, cåt şi „peisaj“, pe ecranul cu diagonală de 3,2 inci, cu rezoluţie de 240×400. Vitezele de download ating pånă la 7,2 Mb pe secundă cu ajutorul standardului HSDPA pentru reţele de telefonie mobilă 3G. Utilizarea intensă nu va lăsa acumulatorul mare, de 1.440 miliamperi, prea repede fără energie, cele 180 de ore de standby şi patru ore de convorbire anunţate de producător fiind traduse în practică de puţin peste două zile de utilizare normală, în regim de convorbiri, conectare la email, Wi-Fi şi consultat cåteva pagini de internet. Preţul unui asemenea mobil „life style“ este pe măsura dotărilor: 439 euro (cu conectare Vodafone).

Plusuri

• Windows Mobile 6.1 face din Omnia un birou mobil complet
• camera de 5 megapixeli face fotografii clare
• suport pentru format H.264 (MPEG4) şi TV-Out

Minusuri

• tastaura virtuală imprecisă
• sistemul de operare este foarte greu de configurat

131-21110-42_iphone_43.jpgiPhone 3G

a devenit deja un standard de comparaţie cu toate telefoanele mobile lansate în ultima vreme, fie că sunt cu gadgeturi „life style“, cu ecran tactil şi tastatură virtuală, fie că n-au nimic în comun cu acest concept, cum sunt HTC Touch Pro sau Blackberry Bold

131-21114-42_storm_front_43.jpgBlackBerry Storm

Aşteptat pånă de sărbători şi la dealerii Vodafone din Romånia, mobilul canadienilor de la RIM nu renunţă la funcţiile de birou mobil care au consacrat marca, dar aduce inovaţii la capitolul entertainment, fiind mult mai aplecat către zona „consumer“