Samsung, care înseamnă "Trei stele" în coreeană, este astăzi un imperiu responsabil pentru 20% din Produsul intern brut al Coreei de Sud, dominând viaţa economică atât de mult încât unii sud-coreeni vorbesc în glumă de "Republica Samsung". Însă asta nu a împiedicat trei generaţii de lideri ai concernului să fie acuzaţi de diverse malversaţiuni, printre care evaziunea fiscală şi corupţia.

Ultimul act a avut loc vineri, când moştenitorul grupului, Lee Jae-Yong, 48 de ani, a fost arestat vineri în cadrul unei anchete pentru corupţie şi trafic de influenţă care a dus la destituirea preşedintelui ţării, Park Geun-Hye.

Vicepreşedinte al Samsung Electronics, cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, şi fiul al preşedintelui grupului, Lee Jae-Yong este acuzat că a oferit 43 miliarde de woni (35 milioane de euro) unei companii şi mai multor fundaţii înfiinţate de Choi Soon-sil, o veche prietenă a preşedintelui Park Geun-hye, în schimbul sprijinului fondului public de pensii pentru un proiect controversat de fuziune a două din filialele Samsung în 2015.

Atât tatăl lui Lee Jae-Yong cât şi bunicul şi fondatorul grupului au fost acuzaţi la rândul lor de corupţie şi evaziune fiscală însă nu au ajuns niciodată în spatele gratiilor dând impresia că familia Lee este deasupra legii.

În anul 1938, Lee Byng-Chull, fiul unui mare proprietar de teren din regiunea Uiryeong, în sud-estul Coreei de Sud, a deschis o modestă băcănie în oraşul Daegu. Afacerile au înflorit iar patriarhul grupului Samsung s-a mutat la Seul după războiul din Coreea (1950-1953) ia Samsung şi-a diversificat activităţile în textile, îngrăşăminte, distribuţie, asigurări şi, începând din 1960, în electronică.

Însă Lee Byng-Chull a fost implicat rapid într-un scandal. În 1966 divizia de îngrăşăminte a Samsung a fost surprinsă tocmai când încerca să comită contrabandă în Coreea de Sud cu îndulcitori artificiali veniţi din Japonia. Patriarhul grupului a fost acuzat că vrea facă profit, ocolind plata taxelor vamale, prin mituirea unor politicieni. Lee Byng-Chull a evitat închisoarea în schimbul naţionalizării diviziei sale de îngrăşăminte însă cel de-al doilea fiu al său a petrecut şase luni în închisoare.

Cel de al al treilea fiu al fondatorului, Lee Kun-Hee, care ulterior a moştenit imperiul Samsung, a avut şi el probleme cu justiţia. În 1996, Lee Kun-Hee s-a recunoscut vinovat, alături de alţi mari industriaşi sud-coreeni, de mituirea preşedintelui Roh Tae-Woo. Lee Kun-Hee a fost condamnat la închisoare cu suspendare înainte de a fi graţiat. Ulterior, în anul 2005 a fost audiat de parchet pe tema unor înregistrări audio publicate în presă în care mai mulţi directori de companii discutau diverse tehnici de corupere a politicienilor şi magistraţilor. Samsung a trebuit să îşi ceară public scuze şi să facă o donaţie de 800 miliarde woni (660 milioane euro) unor fundaţii caritabile.

Lee Kun-Hee a fost condamnat, printre altele, şi pentru evaziune fiscală astfel că, în 2008, a demisionat din fruntea "chaebol"-ului, cum sunt denumite marile conglomerate sud-coreene, promiţând reforme şi transparenţă. A fost condamnat la închisoare cu suspendare înainte de a fi, din nou, graţiat.

Moştenitorul Lee Jae-Yong este adevăratul conducător al Samsung după criza cardiacă suferită de tatăl său în 2014. Arestarea lui Lee Jae-Yong reprezintă o lovitură gravă pentru Samsung, cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, chipuri de memorie şi televizoare cu ecran plat, deoarece poate întârzia luarea unor decizii strategice cu privire la investiţii şi achiziţii. AGERPRES