Liderul Samung din Coreea de Sude, Jay Y. Lee, a recunoscut că i-a dat un cal în valoare de aproape 850 de mii de dolari fiicei lui Choi Sonn-Sil și a mărturisit că regretă, informează BBC, potrivit digi24.ro.

Autorităţile sud coreene au descins la sediul Samsung Electronics şi la fondul naţional de pensii pentru a colecta probe în dosarul de investigaţie de corupţie al preşedintei Park Geun-hye.  

Liderul Samsung Group, Jay Y. Lee, a declarat că Park i-a cerut, în timpul unei întâlniri neoficiale, sprijin pentru sporirea culturii și evenimentelor sportive, dar spune că aceasta nu a cerut bani.

Jay Y. Lee a recunoscut că i-a dat un cal în valoare de aproape 850 de mii de dolari fiicei lui Choi Sonn-Sil și a mărturisit că regretă. Acesta a precizat că nu a primit nimic în schimbul acestui dar.

Parchetul sud-coreean a efectuat, în luna noiembrie, o descindere la sediul central al Samsung Electronics în cadrul anchetei sale asupra unui scandal politic răsunător a cărei protagonistă este confidenta preşedintei sud-coreene Park Geun-Hye, relatează agenţiile internaţionale de presă.

'Facem cercetări în birourile Samsung Electronics', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al parchetului, fără alte precizări, scrie Agerpres.

Potrivit presei locale, compania sud-coreeană este suspectată că i-a plătit până la 2,8 milioane de euro dnei Choi Soon-Sil, o prietenă de 40 de ani a preşedintei, pentru a finanţa cursurile de echitaţie ale fiicei sale în Germania.

Dna Choi a fost arestată pentru fraudă şi abuz de putere. Ea este acuzată că ar fi profitat de relaţiile sale de prietenie cu preşedinta Park Geun-Hye pentru a constrânge mari companii precum Samsung să facă donaţii unor fundaţii dubioase, fonduri de care ea se servea apoi în scopuri persoanele.

Samsung a declarat că colaborează cu autorităţile în toate anchetele, dar a refuzat orice fel de comentariu cu privire la descinderea de marţi.

Dna Choi este acuzată de asemenea că s-ar fi amestecat în probleme de stat, inclusiv că ar fi influenţat numirea unor înalţi responsabili.

Scandalul a dus la apeluri pentru demisia preşedintei sud-coreene şi a afectat serios credibilitatea guvernului său într-un moment în care acestuia îi rămăsese mai mult de un an de mandat.

Pentru a încerca să recâştige încrederea opiniei publice, şefa statului a recurs la o vastă remaniere a miniştrilor şi a anturajului său, desemnând un nou premier din afara formaţiunii sale, partidul conservator Saenuri. 

Funcţia de prim-ministru este mai mult onorifică în Coreea de Sud, dar este singurul post guvernamental care necesită aprobarea Adunării Naţionale (parlamentul). Iar opoziţia parlamentară a anunţat că va respinge opţiunea preşedintei, estimând că nu a fost consultată suficient în această problemă.

În cursul unei reuniuni marţi dimineaţă cu preşedintele forului legislativ, dna Park a spus că lasă la latitudinea deputaţilor alegerea viitorului premier.

'Dacă Adunarea Naţională recomandă un nou prim-ministru, îl voi numi şi îl voi lăsa să preia conducerea guvernului', a declarat ea. 

AGERPRES