În opinia analiștilor casei de brokeraj Tradeville, de la începutul anului și până în prezent, cea mai mare apreciere a avut-o cafeaua, cu peste 80%. Explozia cotațiilor a fost alimentată de o producție cu mult sub așteptări din partea Braziliei, cel mai mare exportator mondial de cafea. Astfel, pariurile long (pe apreciere) pe cafea ar fi adus câștiguri impresionante. “La polul opus, cea mai mare depreciere dintre mărfuri a fost înregistrată de minereul de fier, pentru care cotațiile au scăzut cu 40%, prăbușirea venind în principal pe filiera alunecării suplimentare a economiei chineze”, spune Mihai Nichișoiu, analist al Tradeville. În acest caz, pariurile short (pe depreciere) pe minereul de fier ar fi adus câștiguri substanțiale. Pe de altă parte, potrivit analistului de la Tradeville, în ultimele câteva luni, toate mărfurile au suferit deprecieri puternice, indiferent de caracterul utilizării acestora. Cauza principală a deprecierilor s-a referit la apropierea momentului în care Rezerva Federală va opera prima creștere a dobânzii-cheie și la o apreciere importantă a dolarului american.

Perspectivă asupra cotațiilor mărfurilor

Momentul în care Rezerva Federală va deveni suficient de explicită în privința iminenței primei creșteri a dobânzii-cheie va fi unul extrem de important. Până la acel moment, dolarul american ar trebui să continue să se aprecieze în mod generalizat și impulsiv în ceea ce ar putea fi începutul celui de-al treilea val important de creștere din istorie. Pe acest fond, aurul și-ar putea continua declinul, putând testa 1.000 dolari/uncie. Dintre mărfurile cu utilizare industrială intensivă, cuprul este cel mai vulnerabil unei deprecieri suplimentare importante – în condițiile în care alunecarea economiei chineze, responsabilă pentru aproape jumătate din consumul mondial, va continua.

În cazul petrolului, alunecarea recentă a cotațiilor are mică legatură cu Rusia. Motivația s-a referit mai degrabă la valul de cifre macro care au surprins negativ așteptările în cele mai importante economii globale – și, de asemenea, la o apreciere importantă a dolarului american. “În opinia noastră, performanța economiilor globale va rămâne mediocră, iar dolarul american va continua să se aprecieze – așadar, cotațiile petrolului ar trebui să rămână sub presiunea deprecierii pe termen mediu”, menționează Mihai Nichișoiu. Mărfurile agricole, în schimb, pot avea cele mai mari aprecieri, în condițiile în care factorii specifici responsabili pentru deprecieri în 2014 par deja integrați în cotații. În cazul mărfurilor agricole, specialistul casei de brokeraj Tradeville recomandă pariurile long.