La discuţiile de sâmbătă a fost rezolvată o parte dintre revendicările protestatarilor, care vor fi certificate cu amendamente la OUG 9/2017, a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, după întâlnirea cu ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, şi cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Daniela Pescaru. 

Pe de altă parte, preşedintele Pro Lex, Vasile Lincu, s-a arătat nemulţumit de discuţii, precizând că singura "chestie optimistă" este aceea că luni se va analiza impactul bugetar al majorărilor salariale. 

"Luni ne vom întâlni la Ministerul de Interne pe aceste probleme. Ce am înţeles eu: permanenţa va fi plătită cu 40% pentru fiecare oră lucrată, din solda de funcţie. În momentul în care intervii, vei fi plătit cu 100%. Majorarea de 75% va fi mărită la 100%. Aceste lucruri vor fi certificate prin amendamentele care vor fi depuse la Ordonanţa 9, ordonanţă care va fi luată în dezbatere marţi, în Comisia juridică, iar săptămâna următoare în Camera Deputaţilor, care este camera decizională. Practic, dacă vor trece aceste amendamente, vom avea patru lucruri îndeplinite. Sporul pe bază de pontaj va fi calculat la valoarea sectorială din martie 2017. Disfuncţia salarială pe 10% de la 1 august va fi adusă în plată de la 1 aprilie. Permanenţa va fi plătită cu 40% la fiecare oră, cu intervenţia de 100%. 75% majorarea va fi adusă la 100%. A rămas în divergenţă majorarea salarială de 20%. Acolo doamna ministru s-a exprimat clar, a lăsat portiţă de discuţie. Luni vom analiza structural impactul financiar şi există soluţii şi pentru acest punct. Dar cu certitudinea aceste lucruri pe care vi le-a enunţat vor fi promovate pe calea Ordonanţei de Urgenţă şi, sperăm noi, de la 1 aprilie vor produce efecte, iar la salariu se vor vedea aceste efecte. Repet, majorarea salarială a rămas în discuţie, luni vom analiza această posibilitate. Pentru personalul contractual va fi aplicat sporul pe bază de pontaj, la valoarea totală din calculul juridic, adică 1.500 de lei, nu la 800, singura discuţie rămasă fiind scoaterea din acea formulă juridică a vechimii. Acolo avem joi întâlnire la Ministerul Muncii. Proiectul legii salarizării va rezolva cu certitudine această problemă, dar dilema este în altă parte. Dacă va intra sau nu în vigoare de la 1 iulie", a explicat Coarnă. 

El a subliniat totodată, că a fost transmis "clar" mesajul că se va renunţa la nicio acţiune de protest legală până când nu vor fi îndeplinite toate cerinţele sindicaliştilor. 

Vasile Lincu a afirmat însă că nu a fost vorba despre depunerea de amendamente ci s-a spus doar că "vom analiza impactul, nu pot să promit". 

"Au fost depuse nişte amendamente acum o săptămână. Noi n-am ieşit pentru alea. Noi am ieşit pentru o listă clară cu revendicări, de care a aflat ieri, după spusele dumneaei (ministrul de Interne Carmen Dan) şi le-am luat punctual. Nu a spus nimic, pentru că nici nu a venit cu gândul să ne promită ceva, sau să rezolve ceva. Ieri le-a primit. A cui e vina că ieri le-a primit? Bineînţeles, logic, că a venit cineva de la Finanţe, un secretar de stat, a stat puţin şi a plecat. Deci, cum să aibă OK-ul şi cum să aibă angajamentul că va modifica legislativ, dacă nu a discutat cu cineva din Guvern? E o chestie de logică. Noi am zis măcar, că aşa a lăsat de înţeles, că 40% pentru cei care asigură permanenţă de la domiciliu se va reglementa. De asemenea, cu sporul de la 75% la 100%. Eu am vrut să aud din gura ministrei că se rezolvă. A lăsat de înţeles … Când a spus în mod direct a spus că nu poate să promită asta: "nu pot să promit asta, trebuie să fac calcule…". Adică promisiuni. Nu pot să spun oamenilor minciuni. Eu am spus exact ce a fost. Am vrut să transmit mesaj optimist, pozitiv, dar să îl am. Ei nu se angajează, nu spun nimic şi lasă asupra noastră să facem munca? A spus că nu e vinovată. Ba e vinovată, dacă s-a ajuns aici. Tu, ca ministru, trebuie să asiguri legile şi banii, iar prin faptul că s-a ajuns aici eşti deja vinovată.(…) Luni va analiza impactul bugetar, asta e singura chestie optimistă, că va analiza. Asta e realitatea, nu că vor fi depuse amendamentele, nu că vor fi adoptate. Am auzit ce a spus domnul Coarnă. Să şi-o asume. Şi eu aş fi vrut să fie aşa, dar nu e aşa şi au fost 30 şi ceva de oameni în stradă. De la Coarnă aţi înţeles că se vor depune amendamentele. Eu vă spun exact ce a zis, "că vom analiza, impactul, nu pot să promit"", a spus Lincu. 

Circa 3.000 de poliţişti au protestat sâmbătă cerând, printre altele, majorări salariale. Acţiunea de protest a început la ora 10:00, cu un miting în faţa Ministerului Afacerilor Interne, iar în jurul orei 11:45 protestatarii au plecat în marş spre Piaţa Victoriei. Protestul s-a încheiat la ora 16:00. 

Protestul a fost organizat de Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România şi PRO LEX, însă sunt aşteptaţi să participe şi poliţişti neafiliaţi sau afiliaţi altor sindicate, atât din Bucureşti cât şi din ţară. 

Poliţiştii solicită emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să prevadă majorarea salariilor funcţiei de bază cu 20% şi calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiţii grele, pentru sâmbete, duminici şi sărbători legale lucrate) la salariul funcţiei de bază, de la 1 aprilie 2017. 

De asemenea, în cadrul aceleiaşi ordonanţe, liderii de sindicat consideră că trebuie să se regăsească şi plata asigurării serviciului de intervenţie prin chemări de la domiciliu, cu 40% din salariul de funcţie, la fel ca în cazul medicilor. 

O altă revendicare priveşte eliminarea plafonului de 30% din salariul funcţiei de bază pentru sporuri, compensaţii, prime şi indemnizaţii individuale, dar şi acordarea unei majorări de 100% (faţă de 75% cât este acum) pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează. 

Protestul organizat sâmbătă, de Ziua Poliţiei Române, a fost precedat, joi şi vineri, de mitinguri în faţa MAI. (Sursa: Agerpres)