Printre cei care nu au primit schimbările cu ochi buni se regăsesc și bugetari care aveau salarii mari și care acum vor primi mai puțini bani.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat recent că vor fi angajaţi la stat care vor suferi tăieri de salarii şi de 40%.

„Președintele României are salariul tăiat pe legea salarizării, la fel și miniștri, alți demnitari și directori de instituții cu salarii foarte mari. Lucrurile acestea au însemnat că la unii cresc salariile foarte mult şi sunt creşteri de 200% – 300% până în 2022, deci creşteri etapizate, la alţii rămân pe loc, la alţii vor scădea. Sunt foarte puţini cei cărora le scad salariile. Președintelui i s-a tăiat salariul cu 40%, dar nu doar lui. Și mie mi s-a tăiat salariul, la fel și altor miniștri, pentru că salariile erau foarte mari şi nu puteam ajunge la acest raport de 1 lşa 12”, a spus Vasilescu.

Vor fi, așadar, afectați nu numai înalții demnitari, ci și numeroși alți bugetari, directori, funcționari etc, care au avut până acum cu salarii mari. Și atunci, ar putea migra aceștia către companiile private, unde să fie plătiți mai bine?

„Privații nu prea acceptă bugetari. Bugetarii au sisteme învechite, sunt deseori rigizi, cu foarte multe reguli, proceduri. Privații cer creativitate, inovație, lucrează cu tehnologii noi”, a declarat Corina Neagu, consultant Resurse Umane la compania de profil DARE – Development Advice & Resources.

„Mai e ceva – îți ia mai mult timp să înveți un bugetar ce are de făcut la un privat, pentru că vin deja cu clișee și idei preconcepute. Și deja blazați și plafonati, de multe ori programul de la 09-18.00 li se pare prea lung, comparativ cu ce aveau înainte, și la stat cât de cât au stabilitate. La privați nimeni nu oferă nicio garanție. Din motivele de mai sus, bugetarilor nu li se acordă încredere, nu sunt crezuți că vor face treaba bună la privați. Dar eu cred că fiecare merită o șansă”, a mai spus Corina Neagu.

Ea apreciază însă că la modul general, noile reglementări îi vor împinge pe mulți români, aflați acum în țară, să își încerce norocul peste hotare.

 

„Revenind la întrebarea inițială, nu doar că această lege a salarizării va avea un impact major asupra exodului forței de muncă către piețe mai ofertante, dar și lipsa investițiilor în infrastructură, lipsa stabilității economice și politice, îmbătrânirea populației, deoarece tot mai mulți tineri se pregătesc să plece din România, lipsa unui sistem educațional și de sănătate bine puse la punct, corupția, toate vor contribui la acest proces. Sunt profesioniști care încă își doresc să rămână aici și să contribuie la crearea unui viitor mai bun pentru ei și pentru România, însă au rămas mult prea puțini ca impactul să fie atât de puternic încât să schimbe cu adevărat ceva”, a arătat Neagu.

Întrebări de la fostul ministru al Muncii

Pe de altă parte, Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii în Cabinetul Dacian Cioloș, critică dur actuala guvernare într-un articol publicat pe angajatorulmeu.ro, și îi cere actualului ministru, Lia Olguța Vasilescu, să răspundă unui set de întrebări care au legătură cu măsurile luate de Executiv. Iată câteva dintre acestea:

  • Este adevărat că ați mințit în legatură cu creșterea salariilor pentru toți salariații din sectorul public? Recunoașteți că scăderea salariilor încalcă flagrant promisiunea electorală a PSD? Recunoașteți că, prin încălcarea acestei promisiuni, guvernarea devine de fapt ilegitimă?
  • Este adevărat că ați reușit performanța, în 2017, să deturnați iresponsabil peste 12,5 miliarde de lei din buget, de la investițiile în infrastructură, pentru a crește masa salarială și să îi alocați atât de prost și inechitabil încât tot ajungeți să scădeți mii de salarii?
  • Este adevărat ca ați scăzut, ca urmare a măsurilor adoptate în 2017, printre altele, salariile persoanelor cu dizabilități, salariile celor care lucrează în domeniul IT, salariile celor cu normă parțială?
  • Este adevărat că avem persoane cu aceeași funcție, aceleași atribuții și salarizare complet diferită în administrația locală ca urmare a Legii 153/2017?

De ce pleacă românii din țară

Conform unui studiu efectuat de compania de specialitate Eminet – Dezvoltarea unei rețele de organizații active în domeniul migrației, 15.700 de medici români, 15.000 de cercetători și alte zeci de mii de IT-iști lucrează în străinatate, la care se adaugă ingineri, asistente medicale, sudori, electricieni etc.

 

Principalul motiv care a determinat decizia de a emigra a specialiștilor din cele trei domenii analizate, așa cum relevă studiul, nu este venitul prea mic. Cel mai des invocate de specialiști au fost, în această ordine:

  • Corupția;
  • Lipsa oportunităților de dezvoltare profesională;
  • Avansarea în carieră nebazată pe merite profesionale;
  • Birocrația din instituțiile publice;
  • Veniturile mici și lipsa infrastructurii/echipamentelor tehnice.

„Din punctul meu de vedere, al unui om care studiază de ani de zile piața muncii, România nu creează, în prezent, premisele unei schimbări pozitive din niciun punct de vedere, nu încurajează evoluția și alinierea la standardele internaționale, la care de mult trebuia sa fim aliniați”, a spus Corina Neagu de la DARE.

„Iar conflictele politice nu fac decât să intensifice starea de frustrare și demotivare la nivel național. Ipotetic vorbind, dacă la nivel individual ajungi să-ți meargă bine, ajungi să ai un statut, să nu trăiești de pe o zi pe alta, ieșirea în societate și lovirea de realitatea care te înconjoară nu are cum să nu te afecteze”, a explicat Neagu.