Primarul Londrei i-a cerut premierului britanic Theresa May să acţioneze rapid pentru a limita pagubele pe care un ''hard Brexit'' (Brexit dur) le va provoca oraşului. De asemenea, Sadiq Khan a declarat că nu este inevitabil ca Europa să fie destinaţia companiilor care se gândesc la relocare. 

''Mesajul meu către prietenii mei europeni este că Brexitul ar putea determina unele companii să părăsească Londra, dar nu trebuie să presupunem că vor merge la Paris, Madrid, Frankfurt, Berlin sau Bruxelles. Ele probabil se vor îndrepta spre Hong Kong, Singapore sau New York. Un 'hard Brexit' va afecta şi restul Europei tot atât de mult ca pe Marea Britanie. Este important ca şefii principalelor companii din Europa să-şi pledeze cauza cu cele mai solide argumente'', a explicat Khan. 

Discursul primarului a coincis cu o serie de avertismente privind pierderea unor locuri de muncă în City of London, iar Khan a declarat că nimeni nu ar trebui să fie relaxat în privinţa unui exod din cauza pagubelor provocate economiei Londrei şi a ţării. 

''Demonizarea bancherilor şi a sectorului bancar este incredibil de naivă. Unii susţin că nu ar trebui permise sau încurajate serviciile financiare. Domnul interzice asta, să părăsească Londra!'', a declarat Khan, pentru Financial Times. 

Acesta a solicitat premierului Theresa May şi ministrului de Finanţe, Philip Hammond, ambii prezenţi la Davos, să prioritizeze continuarea ''accesului privilegiat la piaţa unică europeană'' şi un regim liberal de imigraţie care să permită Londrei să atragă în continuare talente de vârf. 

Industria financiară a Marii Britanii ar putea pierde venituri de până la 38 de miliarde de lire sterline (48,34 miliarde de dolari) în eventualitatea unui ''hard Brexit'', care va impune ţării un acces restricţionat la piaţa unică europeană, potrivit unui raport recent al firmei de consultanţă Oliver Wyman, realizat la cererea grupului de lobby TheCityUK. 

Dacă firmele financiare îşi pierd dreptul de a-şi vinde liber serviciile în toată Europa, ar putea dispărea 75.000 de locuri de muncă, avertizează raportul Oliver Wyman. Sunt în creştere speculaţiile conform cărora acest sector – care include băncile de retail, de investiţii, firmele care gestionează active, companiile de asigurări – îşi va pierde drepturile în urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

Viitorul Londrei ca şi centru financiar european va fi unul dintre principalele subiecte de negociere în procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, deoarece este cel mai mare sector de export al ţării şi cea mai mare sursă de venituri din taxe. 

Serviciile financiare din Marea Britanie generează anual venituri între 190 – 250 miliarde de lire sterline şi are aproximativ 1,1 milioane de angajaţi, se arată în raport. Taxele plătite de industria financiară se ridică la aproximativ 60 – 67 miliarde de lire sterline. 

AGERPRES