Noua rachetă, cu o rază de acţiune de 400 de kilometri, este destinată înainte de toate echipării sistemelor de rachete antiaeriene S-300V4 din Districtul militar Vest, la frontiera Federaţiei Ruse cu Ucraina, Belarus, Letonia, Estonia şi Finlanda.

Sistemele S-300V4, cunoscute în Occident ca SA-12 'Gladiator', considerate de 1,5 – 2,5 ori mai eficiente decât predecesoarele, au început să fie livrate trupelor de infanterie abia anul trecut.

Pe de altă parte, ministrul adjunct al apărării, Anatoli Antonov, a declarat că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord nu poate fi garantul libertăţii şi al democraţiei în lume, potrivit agenţiilor TASS şi RIA Novosti.

„NATO nu poate fi astăzi garantul libertăţii şi al democraţiei în lume, aşa cum afirmă Bruxellesul”, a spus Antonov, adăugând că „apar multe întrebări în domeniul securităţii”.

Referitor la sancţiunile occidentale, înaltul oficial rus a afirmat că o serie de ţări occidentale, inclusiv SUA, încearcă să pedepsească Rusia pentru că refuză să joace după regulile lor. „Occidentul pedepseşte Rusia pentru că refuză să joace după regulile acestuia”, a insistat oficialul de la Moscova.

„Astăzi sunt evidente încercările unor state de a dicta întregii lumi regulile proprii de joc. Uniunea Europeană şi alte asociaţii îşi arogă dreptul să stabilească cum trebuie să se comporte cineva pe arena internaţională. Iar dacă cineva exprimă un punct de vedere diferit, se încearcă atunci ca acesta stat să fie pedepsit după legile proprii şi nu ale ONU sau recunoscute de comunitatea internaţională”, a declarat ministrul rus adjunct al apărării, într-o conferinţă de presă.

„Este ceea ce se petrece astăzi faţă de Rusia, iar rolul de judecător şi l-au asumat SUA, ţările UE, Canada şi o serie de alte state”, a adăugat el. „În loc de cooperare împotriva răului, aceste state creează noi linii de demarcaţie, iar ca ţintă au ales Rusia”, a spus Antonov.

Ca urmare a unor astfel de acţiuni, sistemul de securitate internaţional este astăzi subminat, iar restabilirea acestuia fără încredere reciprocă este imposibilă. „Fără încredere este dificil de a repara sistemul de securitate internaţional”, a subliniat Antonov.

În pofida tuturor acestor dificultăţi în relaţiile interstatale Rusia-SUA, nu există aspecte problematice în privinţa aplicării Tratatului START-3 de dezarmare nucleară. 'În întreaga mea activitate militar-diplomatică, nu ţin minte o perioadă când relaţiile ruso-americane să fi fost atât de dificile, dar cu toate acestea Tratatul START-3 funcţionează”, a afirmat el.

Ministrul adjunct al apărării Anatoli Antonov a fost inclus pe lista extinsă cu sancţiuni a UE, publicată la 16 februarie. Sancţiunile presupun îngheţarea activelor şi interdicţia de călătorie în Uniunea Europeană.

Exerciţii militare de amploare implicând unităţi de apărare aeriană au început joi în sudul Rusiei, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Interfax şi RIA Novosti.

La aceste exerciţii participă peste 2.000 de militari şi aproximativ 500 de unităţi de armament şi tehnică militară. Ele vor avea loc până la 10 aprilie şi se vor desfăşura pe 12 poligoane din trei districte federale – Sudic, Nord-Caucazian şi cel din Crimeea, acesta din urmă fiind creat în martie anul trecut după anexarea peninsulei la Federaţia Rusă.

Potrivit ministerului rus, în aceste exerciţii vor fi implicate şi bazele militare ruse din Armenia şi din regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, teritorii a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova după războiul ruso-georgian din 2008.

La rândul ei, o flotilă NATO a intrat miercuri în Marea Neagră pentru exerciţii cu nave ale forţelor maritime bulgare, române şi turce, a anunţat Alianţa occidentală condusă de SUA, informează Reuters. Tensiunile în regiunea Mării Negre sunt puternice din cauza conflictului separatist din estul Ucrainei şi anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea anul trecut.

"NATO desfăşoară în mod regulat nave în Marea Neagră pentru exerciţii. Această desfăşurare programată, având în vedere agresivitatea continuă a Rusiei, poartă un mesaj suplimentar de natură să-i liniştească pe aliaţii din regiune", a declarat un oficial al NATO citat de Reuters.

Forţa maritimă multinaţională de reacţie rapidă comandată de contraamiralul american Brad Williamson constă din crucişătorul USS Vicksburg purtător de rachete ghidate şi alte cinci nave, printre care şi fregata turcă Turgutreis.

Exerciţiile navale vor include simulări de atacuri antiaeriene şi antisubmarin, precum şi manevre de bază navale.

La rândul lor, avioane de luptă multirol Su-30 de ultimă generaţie şi de atac Su-24 ale aviaţiei din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră monitorizează deplasările celor două nave de război NATO care se află în prezent în apele Mării Negre, a declarat miercuri pentru RIA Novosti o sursă de la baza navală rusă din Crimeea.

Trei avioane ruseşti Su-30 şi patru aeronave Su-24 au efectuat marţi zboruri de observare deasupra acestor nave, decolând de pe aeroportul militar din Novofedorovka. Aviaţia Flotei Rusiei din Marea Neagră supraveghează cu regularitate navele NATO din Marea Neagră şi efectuează zboruri de recunoaştere în zonă.

„Piloţii noştri urmăresc în primul rând direcţia navelor NATO şi monitorizează aplicaţiile pe care acestea le realizează la ieşirea în mare. În plus, navele aliate efectuează cu siguranţă exerciţii de contracarare a atacurilor din aer, ceea ce permite piloţilor să capete experienţă de manevrare şi desfăşurare a zborurilor de recunoaştere atât în zona acoperită de sistemele antiaeriene, cât şi în afara acesteia”, a declarat interlocutorul RIA Novosti.

Flota rusă din Marea Neagră a început să fie dotată cu avioane de luptă moderne Su-30 după „alipirea” Crimeii la Federaţia Rusă în martie anul trecut.