Potrivit sursei citate, acesta este cel mai recent semnal că firmele ruseşti au acces pe pieţele internaţionale.

Acordul semnat vineri reprezintă a doua tranzacţie majoră dintre BP şi Rosneft, de când şeful companiei ruse, Igor Sechin, a fost sancţionat de SUA, în aprilie. Conform acordului grupul britanic va plăti în avans cei 1,5 miliarde de dolari pentru 12 milioane de tone de produse petroliere şi ţiţei ce vor fi livrate în următorii cinci ani de Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din lume.

Compania rusă a mai încheiat acorduri ce prevăd plata în avans cu firme precum China National Petroleum Corp, Glencore, Vitol şi Trafigura.

Doi dintre principalii creditori ai ţării, Sberbank şi Gazprombank, au obţinut fiecare săptămâna aceasta un miliard de euro în primele emisiuni majore de obligaţiuni de după anexarea Crimeei.

Directorul general al BP, Bob Dudley, a reafirmat că sancţiunile împotriva lui Igor Sechin nu vor afecta relaţiile British Petroleum cu Rosneft.

Recent, Rosneft a majorat livrările directe de produse petroliere către compania britanică după ce a a achiziţionat, pentru 55 miliarde de dolari, participaţia deţinută de British Petroleum la TNK-BP, al treilea mare producător de petrol din Rusia.

Statul rus este cel mai mare acţionar la Rosneft, cu 69% din titluri, urmat de British Petroleum, care deţine 19,75%.

Recent, Guvernul Rusiei anunţa că intenţionează să vândă în acest an un pachet de 19% din acţiunile grupului petrolier de stat Rosneft, în încercarea de a accelera procesul de privatizare.

Potrivit analiştilor, valoarea de piaţă a Rosneft se ridică în prezent la 77 de miliarde de dolari. Vânzarea unui pachet de 19% ar aduce statului rus cel puţin 15 miliarde de dolari.

AGERPRES