Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a apreciat joi, la finalul unei întrevederi cu omologul său italian, Franco Frattini, la Trieste, că „izolarea Iranului” este „o abordare greşită”, informează Mediafax.

Întrebat despre disponibilitatea miniştrilor de Externe ai G8 reuniţi la Trieste, în nordul Italiei, de a condamna violenţele care au urmat alegerilor prezidenţiale iraniene, Lavrov a răspuns că „nimeni nu doreşte să condamne” procesul electoral din această ţară.

„Cuvântul-cheie este implicarea” Iranului şi nu izolarea, a adăugat şeful diplomaţiei ruse, a cărui abordare se vrea mai conciliantă decât cea a Parisului sau Washingtonului faţă de Teheran.

În opinia lui Lavrov, este necesară „concentrarea asupra principalelor obiective care ar permite unii paşi în vederea rezolvării problemei programului nuclear iranian”.

Şeful diplomaţiei italiene s-a declarat joi seara convins că documentul final „va condamna” violenţele din Iran.
„Vom avea un document bun”, din care nu va lipsi „condamnarea” represiunii sângeroase a manifestaţiilor din Iran, „dar care va aminti totodată că procesul electoral este o problemă iraniană”, a declarat Frattini.

Întâlnirea cu Lavrov „a permis sesizarea disponibilităţii Rusiei, lucrăm la un document şi vom avea un document bun”, a apreciat acesta.

SURSA: Mediafax