'Am discutat pe această temă săptămâna trecută cu ministrul Economiei, domnul Constantin Niţă, şi sperăm să definitivăm până la începutul lunii iulie un plan privind acţiunile în perioada următoare. Sperăm şi ne aşteptăm să terminăm procedurile în acest an', a spus Zhangulov.

Potrivit acestuia, Rompetrol deja a demarat proiectele pe care s-a angajat să le dezvolte conform memorandumului cu statul român.

'Deja am început să lucrăm la proiecte, facem studii de fezabilitate şi alte lucrări de pregătire', a adăugat oficialul companiei.

Întrebat dacă are cunoştinţă de alte companii care ar fi interesate să achiziţioneze pachetul de 26% deţinut de stat la Rompetrol Rafinare, Zhangulov a răspuns că o competiţie este binevenită, dar că oferta grupului Rompetrol va rămâne aceeaşi.

Memorandumul dintre Rompetrol şi statul român a fost aprobat în Guvern la finele lunii ianuarie 2014. Documentul prevede faptul că Rompetrol va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din Rompetrol Rafinare. De asemenea, memorandumul prevede înfiinţarea unui fond de investiţii comun în valoare de un miliard de euro.

Statul român va organiza o licitaţie pentru vânzarea participaţiei de 26% din Rompetrol Rafinare, pentru care Rompetrol s-a angajat să plătească 200 de milioane de dolari, a declarat Azamat Zhangulov în februarie.

'Va fi organizată o licitaţie, vom participa cu o ofertă 200 de milioane de dolari pentru aceste acţiuni, aşa cum ne-am angajat. Este decizia Guvernului când va fi organizat acest proces, dar sperăm să fie într-o perioadă scurtă de timp. Noi suntem gata să livrăm aceşti bani în cel mai scurt timp', a spus oficialul companiei.

Zhangulov a mai spus că, pentru fondul de investiţii de un miliard de euro, nu vor fi necesare garanţii din partea statului român.

Rompetrol a identificat deja două proiecte majore, în valoare de aproximativ 350 milioane de dolari: realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi extinderea reţelei de benzinării pe piaţa locală, cu un impact pozitiv şi în comunităţile în care vor fi implementate – crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă în diverse stadii ale proiectelor şi venituri generate de investiţii.

AGERPRES