Conform unui comunicat remis Bursei de Valori București, Rompetrol Rafinare, companie care are în administrare rafinăria Petromidia, care reprezintă 43% din capacitatea de rafinare a României, având o capacitate de prelucrare de peste 5 milioane tone/an, a încheiat primul trimestru cu o cifră de afaceri brută de 877 milioane de dolari față de 1,3 miliarde – nivel atins în primul trimestru al anului trecut.

Compania arată în comunicat că Rompetrol a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a rezultatului net consolidat, pierderile fiind reduse cu 98%. "Evoluția indicatorului a fost susținută de creșterea cantităților de materie primă procesată de cele două rafinării operate de companie – Petromidia Năvodari (+5%) și Vega Ploiești (+25%), flexibilitatea proceselor de prelucrare și reducerea costurilor operaționale, în urma investițiilor realizate în dezvoltarea instalațiilor de producție", se menționează în comunicat.

În situația în care perfomanțele vor fi păstrate și în următoarele trimestre sunt șanse ca Rompetrol Rafinare să raporteze un rezultat net pozitiv, mult mai devreme decât estimau acționarii companiei.

Vicepreședintele KMG Internațional, Cătălin Dumitru, a declarat la începutul lunii aprilie că "Sperăm ca, începând de anul viitor, nu doar rafinăria Petromidia ci întregul grup să atingă un nivel pozitiv al rezultatului net".

La finalul anului trecut, compania a raportat pierderi de 58 milioane de dolari, cu 40% mai mici față de finele anului precedent, atunci când rezultatul net consolidat a fost de – 95 milioane de dolari. 

Citiți și: 2015, anul în care se cern rafinăriile din România

Referitor la diminuarea cifrei de afaceri, reprezentanții companiei susțin că principalele cauze au fost: evoluția cotației internaționale țițeiului, care a avut o scădere cu aproximativ 50% în T1 2015 față de T1 2014, dinamica prețurilor finale ale produselor petroliere (-43% pentru benzină, -44% pentru motorină), precum și aprecierea cu 20% a cursului mediu valutar leu/dolar.

Totuși, exporturile Rompetrol Rafinare au crescut în volum cu 5% în primul trimestru al acestui an, însă valoarea acestora, de 365 milioane de dolari, a înregistrat un trend descendent, pe fondul scăderii pieței de profil, a cotațiilor țițeiului și ale produselor finite.

Rafinăria Petromidia a procesat în primele trei luni ale anului 1,2 milioane tone de materie primă, cu 6,2% mai mult față de perioada similară a anului trecut. În 2014, rafinăria a înregistrat un record istoric al materiilor prime procesate – peste 5 milioane tone și a funcționat în flux continuu, fără opriri, pentru 365 de zile, volumul de materie primă procesată fiind de 13.800 de tone/zi. În T1 2015, gradul de utilizare a crescut la aproximativ 95%, cu aproape 5% față de perioada similară a anului trecut. În acest an, rafinăria va intra într-o revizie de 40 de zile, perioadă în care vor fi realizate mai multe investiții în valoare de 88 milioane de dolari.