”Pentru baza Salvamont din Bâlea, mai avem nevoie de ceva dotare medicală. Vrem să asigurăm o cameră video care să transmită în timp real imaginile centrului de telemedicină de la Târgu-Mureş. Am discutat cu domnul Arafat, câteva mii de lei. Aşa ceva nu este nicăieri, în nicio bază Salvamont din ţară. Asta va ajuta foarte mult la ajutorarea celor salvaţi”, a precizat Adrian David.

Acesta va fi şi primul salvamontist român, care de anul viitor, va interveni cu câine de avalanşă, special antrenat la singura şcoală de dresaj canin a MAI, cea de la Sibiu.

Salvamontiştii speră ca, din 2013 şi turiştii care vor opta pentru staţiunea sibiană Păltiniş să poată fi ajutaţi mai mult, dar mai ales mai repede, de salvamontişti. Deocamdată, salvamontiştii sunt şi salvatori montani şi asistenţi medicali de urgenţă în Păltiniş, cea mai veche staţiune montană din România, care nu are nici măcar o farmacie sau un dispensar medical.

”Iarna este un flux foarte mare, câteva mii de turişti pe zi. A crescut numărul de accidente de la un an la altul, majoritatea sunt accidente la schi. În staţiune nu există nicio farmacie, niciun dispensar, noi, salvamontiştii asigurăm asistenţa medicală necesară când putem, la punctul nostru. La toate apelurile venite pe numărul unic 112 pentru staţiunea Păltiniş, salvamontiştii merg şi evaluează prima dată situaţia. Dacă o să putem fi dotaţi cum trebuie şi vom avea propria bază bine dotată, atunci Salvamont-ul sibian o să fie un fel de SMURD pe munte”, a explicat şeful Salvamont Sibiu.

Conform acestuia, cea mai mare problemă este lipsa de salvamontişti profesionişti, tot mai mulţi preferă să plece fie din ţară, fie să facă altceva, din cauza salariilor mici. Din cauza lipsei de personal şi a blocării altor angajări, salvamontiştii profesionişti sunt ajutaţi de voluntari salvamontişti.

Consilierii judeţeni sibieni au decis vineri, într-o şedinţă extraordinară, să ajute salvamontiştii şi să aloce aproape 215.000 lei, cu speranţa că vor mai obţine peste 2,7 milioane lei, fonduri europene, pentru modernizarea bazei Salvamont Păltiniş, ceea ce va însemna construcţia unei cabane moderne, complet echipate inclusiv pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în caz de accidente. Preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea a anunţat că luni, va fi depus proiectul pentru accesarea fondurilor europene.
Sursa: Agerpres