Oficialul BNR a arătat că România se află pe penultimul loc în UE în cea ce priveşte plata pe oră, cu 5,4 euro/oră de muncă, potrivit statisticilor Eurostat. El a subliniat însă că legea corelaţiei dintre creşterile salariale şi creşterea productivităţii este o lege naturală precum cea a gravitaţiei. 

„În populaţia activă avem oameni plătiţi prost, nu sunt stimulaţi. Soluţia este să schimbăm ceva. Nu ne putem uita numai la salarii pentru că pierdem ecuaţia. Riscul cel mai mare e să ajungem în situaţia unui guvern care să dea cu o mână şi să ia cu două. Piaţa este neiertătoare. Raportul salarii/productivitate nu se face în niciun cabinet din lumea asta şi nici în România. Nu se face decât pe piaţă”, a explicat Adrian Vasilescu, citat de Agerpres. 

Potrivit sursei citate, actualul Guvern trebuie să „apese” pe mai multe pedale pentru că nu se poate înainta cu o singură pedală, aceea a salariilor, pentru că s-ar putea confrunta chiar cu situaţia în care vin salarii mai mari care să nu fie stimulative. 

Totodată, Vasilescu a arătat că România nu trebuie să cedeze în ceea ce priveşte viteza de creştere economică, în condiţiile în care anul trecut ţara a avut cea mai mare viteză de creştere din UE. El a arătat, însă, că avansul economiei trebuie să fie sustenabil, „să aibă propteli”.