„În data de 15 martie 2018, a fost publicat la OIE (Organizaţia Mondială pentru sănătatea animalelor, n.r.) ultimul raport de urmărire privind pesta porcină africană (PPA), conform procedurii. În data de 24 mai, a apărut comunicatul Rusiei privind interdicţia importurilor din România, de porci şi carne porc. În data de 31 mai, ANSVSA (Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, n.r.)a publicat un comunicat oficial prin care s-a anunţat un nou focar de PPA, de data aceasta la mistreţ – tot în zona Satu Mare. Nu înţelegem ce s-a întâmplat în această perioadă, cum au aflat autorităţile ruse de focar înaintea laboratorului? Este foarte important de ştiut că nu exporturile către Rusia sunt în pericol ci exporturile către toate ţările terţe şi statele membre ale Uniunii Europene. România va fi închisă exportului de porci vii, carne, produse din carne, material seminal – pentru o perioadă variabilă, în funcţie de monitorizarea focarului/ focarelor. Solicităm public autorităţilor responsabile să găsească soluţii pentru monitorizarea urgentă a situaţiei şi evitarea prin orice mijloace a răspândirii pestei porcine africane”, se precizează în comunicatul citat. 

Potrivit ACEBOP, în această perioadă, sunt în curs de negociere contracte importante pentru perioada de vară, când consumul de carne de porc creşte şi pierderile ar putea fi enorme. 

ANSVSA a anunţat, joi, că virusul pestei porcine africane a fost detectat într-o probă prelevată de la un porc mistreţ găsit mort pe un fond de vânătoare din pădurea Noroieni, judeţul Satu-Mare, situat la aproximativ şase kilometri de graniţa cu Ungaria şi zece kilometri de graniţa cu Ucraina. 

Potrivit sursei citate, posibila modalitate de contaminare a mistreţului găsit mort este prin contactul cu alte efective de mistreţi purtători ai virusului pestei porcine africane din Ungaria sau Ucraina, ţări unde boala a fost diagnosticată în mediul silvatic. 

Pe 25 mai 2018, Autoritatea Federală Sanitară Veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor) a anunţat că a introdus restricţii temporare cu privire la importurile de porci vii, carne de porc şi produse conţinând carne de porc din România, ca urmare a epidemiei de pestă porcină, a informat Itar Tass. 

La începutul acestei luni, Rosselkhoznadzor a introdus restricţii temporare cu privire la importurile de porci vii şi produse din carne de porc din Ungaria, din cauza izbucnirii unei epidemii de pestă porcină în regiunea nordică Heves. 

În România, la începutul acestui an a fost descoperit un focar de pestă porcină africană în localitatea Micula, la aproximativ 7 kilometri de graniţa României cu Ungaria şi Ucraina. În luna martie, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare a instituit măsuri speciale de protecţie pe raza mai multor localităţi după depistarea unui nou caz de pestă porcină africană în localitatea sătmăreană Bercu Nou. 

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Specialiştii veterinari precizează că pesta porcina africană nu se transmite de la animal la om.