România a urcat zece locuri, până pe poziţia 73, din 141 de state, într-un clasament privind libertatea economică, potrivit raportului Economic Freedom of the World 2009, întocmit de institul canadian Fraser.

Climatul economic din România a obţinut 6,79 puncte dintr-un total posibil de zece în ediţia 2009 a topului, faţă de 6,46 puncte în 2008.Clasamentul este condus de Hong Kong (cu 8,97 puncte), urmat de Singapore, respectiv Noua Zeelandă şi Elveţia.Din Europa Centrală şi de Est cel mai bine s-a clasat Estonia (locul 11, cu 7,81 puncte), urmată de Austria, Ungaria, şi Grecia. România s-a situat înaintea Bulgariei, Turciei, Moldovei şi Ucrainei.

Numărul mare de bugetari ne trimite la coada clasamentului

Studiul analizează măsura în care reglementările şi instituţiile statelor susţin libertatea economică, folosind 42 de indicatori, grupaţi în cinci categorii generale, respectiv dimensiunea aparatului bugetar, sistemul legislativ şi drepturile de proprietate, accesul la finanţare, libertatea comerţului internaţional şi gradul de reglementare.România a ocupat poziţia a 123-a în privinţa dimensiunii aparatului bugetar (cu 4,9 puncte din zece posibile), locul 67 în ceea ce priveşte sistemul legislativ şi drepturile de proprietate (cu 5,8 puncte), respectiv 53 în funcţie de accesul la finanţare (cu 8,9 puncte).

Deficitari şi la reglemenatarea pieţei creditului

La criteriul privind libertatea pentru comerţul internaţional, raportul Fraser a plasat România pe locul 30 (cu 7,6 puncte), în timp ce în funcţie de nivelul de reglementare economia românească a ocupat poziţia 67 (cu 6,7 puncte). Gradul de reglementare a pieţei este calculat în funcţie de trei criterii, respectiv legiferarea pieţei creditelor, a pieţei muncii şi a mediului de afaceri.România s-a clasat a 94-a în privinţa reglementării pieţei creditelor (cu 7,9 puncte), a 48-a la legiferarea pieţei muncii (cu 6,4 puncte) şi a 60-a în funcţie de reglemntarea mediului de afaceri (cu şase puncte).

Datele folosite în raportul Fraser sunt din 2007, ultimul an din care sunt disponibile date suficiente privind economia statelor analizate.

SURSA: Mediafax