Trecerea de la televizunea analogică la televiziune digitală trebuia se se facă în data de 17 iunie a anului trecut. Aceasta a fost amânată pentru 31 decembrie anul acesta, iar ministrul interimar al Comunicațiilor, Dragoș Tudorache, a anunțat, luni, că Guvernul va prelungi termenul de finalizare a tranziției. Motivul este simplu: populația din zonele rurale nu dispune de resurse pentru a accesa serviciile digitale și, în acest fel, foarte mulți români ar rămâne fără o sursă de informare publică.

Conform Strategiei, în decembrie 2005 Comisia Europeană a recomandat țărilor europene să finalizeze tranziția și să oprească complet transmisiile analogice în 2012, anterior, deci, termenului maxim stabilit în 2006 la Geneva.

Odată finalizată tranziţia la televiziunea digitală, programele  transmise, “free to air”, în format DVB-T2, va ajunge la populaţie cu o calitate superioară faţă de transmisia analogică şi va putea fi recepţionat, astfel:

–   Direct cu televizorul, dacă are tuner DVB-T2 încorporat

–  Prin intermediul unui receptor extern digital DVB-T2 (set top box) conectat la televizorul clasic şi antenă exterioară

Deoarece populaţia din mediul rural nu dispune sumele necesare achiziţionării unui TV de ultimă generaţie, Guvernul analizează lansarea unui program prin care să subvenționeze achiziția de set top box-uri pentru recepția programelor de televiziune digitale pentru categoriile de populație cu venituri reduse. 

Care sunt beneficiile trecerii la televiziunea digitală terestră

  •     Calitatea imaginii superioară transmisiei analogice.
  •     Se pot recepţiona mai multe canale de TV.
  •     Pot fi recepţionate canale în format High Definition.
  •     Sunetul poate conţine mai multe canale.
  •     Recepţionarea  mai multor servicii: radio, teletext, EPG, servicii interactive (jocuri).
  •     Protecţia minorilor asupra programelor vizionate (Control parental).