Proprietăţile imobiliare în Dubai, Florida, Spania sau Grecia au devenit una dintre investiţiile cele mai apreciate de către oamenii de afaceri români, care plătesc pentru ele milioane de euro.

Interesul străinilor pentru proprietăţi rezidenţiale în România are şi un revers al medaliei: oamenii de afaceri români caută proprietăţi în străinătate, tranzacţiile făcându-se fie pentru specularea unor oportunităţi pe pieţele respective, fie pentru asigurarea unei reşedinţe de vacanţă.

87-10374-25_bloc_04.jpgFlorida Investment Marketing Inc. este una dintre companiile care intermediază tranzacţii imobiliare în Statele Unite, în special în Florida. „Suntem prezenţi de un deceniu în estul Europei. De ceva timp, am observat o sporire a interesului compatrioţilor dumneavoastră pentru achiziţionarea de locuinţe în SUA, de aceea, din acest an, ne vom concentra oferta asupra acestei zone“, spune Laszlo Kovacs, CEO al Florida Investment Marketing Inc. Evident că astfel de investiţii nu sunt la îndemâna oricui, chiar dacă crahul subprime de pe piaţa americană a cauzat căderi de până la 60% ale preţurilor. Omul de afaceri Zsolt Czergo, cunoscut pentru afacerile sale cu cazinouri, dar şi pentru intenţia de a construi un centru comercial în Bucureşti, o investiţie de 60 de miliarde de lei, este unul dintre clienţii interesaţi de achiziţia unor proprietăţi imobiliare în Florida.

87-10373-25_zsoltcsergo_04_sg.jpgMomentan, Czergo este în căutarea amplasamentului potrivit. „Proprietăţile achiziţionate până acum prin intermediul nostru au valori cuprinse între 150.000 de euro şi şapte milioane de euro“ spune Laszlo Kovacs.

Profituri aşteptate peste câţiva ani

Impresarul Ana Maria Prodan deţine deja proprietăţi în care a investit, conform propriilor sale declaraţii, circa patru milioane de euro. „Am pierdut bani serioşi din cauza crizei din SUA. O casă pe care o puteam vinde cu mai bine de 700.000 de dolari valorează acum aproximativ 350.000 de dolari. Însă, dacă poţi ţine nişte bani blocaţi, viitorul, evident, va aduce profit. Criza aceasta nu va dura la nesfârşit, probabil în patru-cinci ani piaţa îşi va reveni“, susţine Ana Maria Prodan. Impresarul are cinci case şi un apartament în Las Vegas, proprietăţi care şi acum „lucrează“ pentru averea ei. Sunt închiriate, iar banii obţinuţi finanţează ratele la credit şi, mai mult, ramân şi câteva procente profit. De altfel, unul dintre avantajele pieţei americane este reprezentat de faptul că instituţiile de creditare oferă finanţări indiferent de cetăţenia solicitantului, iar o parte dintre sumele plătite se poate deduce din taxele anuale ce trebuie achitate implacabilului sistem fiscal american. Celebră prin anii ‘70-’80, cântăreaţa rusă Alla Pugaciova a achiziţionat şi ea câteva proprietăţi în Statele Unite.

Sancţiuni pentru proiecte predate cu întârziere în Dubai

După ce piaţa din Spania a intrat în criză, iar cea grecească a devenit „banală“, o destinaţie exotică pentru românii cu bani a devenit Dubai, zonă aflată în plină expansiune. De situaţie a profitat imediat firma imobiliară Dubai Investments, care intermediază tranzacţii în regiune. „Majoritatea proiectelor pe care le vindem se pot achiziţiona în rate care se stabilesc de comun acord cu constructorul, rate ce nu au dobândă sau TVA“, afirmă Dorin Stoichescu, administratorul firmei.

Printre cei care au achiziţionat case în Dubai sunt oamenii de afaceri Cornel Şeran din Arad (proprietarul unor case de schimb valutar) şi managerul general al companiei Badoc Trans, Gheorghe Ciui din Cluj-Napoca. Ambii spun că investiţia este destinată petrecerii vacanţelor.

Ca orice român interesat de imobiliare, cei doi ţin însă cont şi de profiturile pe care le poate aduce explozia imobiliară din Dubai, unde preţurile cresc ca şi în România, cu 20%-30% pe an, dar sunt la niveluri mult mai mari. Astfel, în funcţie de locaţie, un studio de 36 mp costă peste 70.000 de euro, iar o locuinţă cu cinci dormitoare poate depăşi opt milioane de euro.

Practic, ambele destinaţii au avantajele lor. Florida are, în prezent, cel mai scăzut nivel al preţurilor din ultimii ani. Dubai, deşi mai scump, oferă profituri mari în perioade scurte de timp şi garanţia că proiectele se vor finaliza la timp, legislaţia prevăzând că developerii vor plăti despăgubiri în caz contrar.

Zsolt Csergo este unul dintre cei interesaţi să achiziţioneze o proprietate în SUA. Avantajele unei asfel de achiziţii sunt reprezentate de preţurile mici, ce pot asigura profituri bune pe termen lung, dar şi de rata de schimb euro-dolar.

Dorin Stoichescu vinde proprietăţi în Dubai şi afirmă că piaţa din zonă este una dintre cele mai efervescente din lume. Deşi preţurile sunt ceva mai mari, creşterile anuale ajung la 20%-30%.

În plus, în zonă, cel care achiziţionează o proprietate devine stăpânul şi pe terenul aferent, iar developerii sunt obligaţi să plătească despăgubiri de 0,5% din preţul apartamentului pentru fiecare lună de întârziere
a livrării acestuia.