Rezerva valutară a Băncii Naţionale a României (BNR) a crescut cu 350 milioane de euro în luna aprilie, atingând un nou maxim istoric pentru a treia lună consecutivă, de 32,39 miliarde de euro, în condiţiile unor intrări de 1,37 miliarde de euro şi a unor ieşiri de 1,02 miliarde de euro.

Intrările de 1,37 miliarde euro au reprezentat alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Pe de altă parte, ieşirile de peste un miliard de euro au fost generate de modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi din contul Comisiei Europene, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi altele.

Rezerva valutară a băncii centrale a crescut în martie cu 2,3 miliarde de euro, atingând pentru a doua lună un maxim istoric, de 32,036 miliarde euro, în contextul în care Ministerul Finanţelor a împrumutat un miliard euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţa la 5 ani.

În aprilie, rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia a urcat cu 192 milioane de euro, la 2,944 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) însumau la finele lunii aprilie 35,33 miliarde euro, în urcare faţă de 34,784 miliarde euro la 31 martie.

Plăţile scadente în luna mai 2010 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 214 milioane euro.

SURSA: Mediafax