„Parlamentul grec a adoptat în noaptea de duminică spre luni o reformă controversată a pensiilor şi impozitelor, cu votul majorităţii coaliţiei guvernamentale, stânga radicală SYRIZA şi partidul de dreapta naţionalist ANEL – Grecii Independenţi, pe fondul ciocnirilor din timpul serii de pe străzile din Atena între poliţie şi protestatarii care se opun măsurilor de austeritate, a informat radioul de stat. Toate partidele de opoziţie, inclusiv Noua Democraţie, au votat contra acestui text, contestat de sindicate şi care prevede reducerea celor mai mari pensii, fuziunea mai multor case de asigurări, creşterea cotizaţiilor, a taxelor şi impozitării în special pentru venituri medii şi mari. Toţi cei 153 de membri ai coaliţiei prim-ministrului Alexis Tsipras în parlamentul unicameral de 300 de locuri au votat pentru pachetul de măsuri, în încercarea de a primi mai mulţi bani de la creditorii internaţionali în următoarea tranşă din planul de salvare a ţării. Miniştrii de finanţe din zona euro urmează să aibă luni o reuniune privind Grecia. În timp ce parlamentarii dezbăteau legislaţia, sute de manifestanţi au aruncat în haos o demonstraţie paşnică în faţa Parlamentului. Unii protestatari au aruncat cocteiluri Molotov şi alte obiecte în poliţişti. Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene, răspândind un fum usturător în Piaţa Syntagma din apropierea Parlamentului. Atena şi creditorii ei internaţionali s-au luptat luni de zile pentru a cădea de acord asupra reformelor structurale şi unor măsuri de reducere a costurilor ce ar permite guvernului lipsit de bani în numerar să primească în continuare ajutor de salvare. Peocupările că Grecia se apropie din nou de faliment sunt în creştere. Măsurile de austeritate sunt o condiţie pentru ca Grecia să primească de la creditorii internaţionali o a treia tranşă din pachetul de asistenţă, care se ridică la o sumă totală de până la 86 miliarde de euro. Fondul Monetar Internaţional, unul dintre creditorii internaţionali, a cerut în plus guvernelor din zona euro să deschidă negocieri cu Grecia pentru reducerea datoriilor”, mai scrie Guardian.

Incendiile care sfâşie Canada ar putea fi cel mai costisitor dezastru natural din istoria acestei ţări”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

„Antrepriza petrolieră Suncor a anunţat duminică evacuarea a 10.000 de oameni din regiunea oraşului Fort McMurray, din vestul Canadei, un bazin de nisip petrolifer ameninţat de incendiile de pădure care au dus la stoparea exploatării în zonă de către marile companii petroliere. Primul grup petrolier canadian a deplasat, din motive de securitate, în afara regiunii ameninţate de incendii, peste 10.000 de persoane, inclusiv angajaţii, familiile lor şi locuitorii din Fort McMurray. Toate activităţile din locaţiile de la nord de Fort McMurray au fost suspendate în mod controlat în aşa fel încât să permită demararea rapidă şi fiabilă a acestora de îndată ce incendiile vor fi controlate sau se vor deplasa mai spre est. Potrivit directorului departamentului pentru incendii Chad Morrison, Suncor a indicat că incendiul a depăşit extremitatea estică a minei de la uzina de bază.” Şi Syncrude, filială a Suncor, şi-a întrerupt sâmbătă producţia evacuând 4.800 de angajaţi. Şi alte companii petroliere precum Shell, Huski, ConocoPhillips şi Total sau Nexen, o filială a CNOOC din China, au oprit sau şi-au încetinit operaţiunile. Producţia de petrol din provincia canadiană Alberta a fost deja redusă semnificativ săptămâna trecută odată cu izbucnirea incendiilor din jurul oraşului Fort McMurray. Dar, întreruperile de producţie efectuate de compania Suncor şi filiala sa Syncrude vor reduce în continuare volumele extrase de material brut. Scăderea producţiei de petrol este estimată de experţi între unu şi 1,5 milioane de barili pe zi sau aproximativ un sfert din totalul producţiei zilnice din Canada.”

“Coreea de Nord: Kim spune ca statul nord-coreean nu va folosi arma nucleară”, scrie publicaţia germană Der Spiegel.

“Coreea de Nord a anunţat că va consolida în continuare capacitatea de autoapărare a ţării cu arme nucleare, “în calitate şi cantitate”, într-o decizie adoptată în cadrul unui rar congres al Partidului Muncitorilor, unic la putere, confirmând strategia liderului ei Kim Jong-Un, a declarat luni agenţia oficială de presă KCNA. Decizia a fost adoptată după o trecere în revistă a lucrărilor Comitetului Central al partidului în a treia zi a congresului duminică. Congresul este primul ce are loc în 36 de ani, pe fondul anticipărilor guvernului sud-coreean şi experţilor că liderul Kim Jong-Un se va folosi de el pentru a-şi consolida şi mai mult puterea. Kim a devenit lider în 2011 după moartea subită a tatălui său. Congresul a adoptat de asemenea decizia de a dezavua utilizarea armelor nucleare, cu excepţia cazului în care suveranitatea ţării este încălcată mai întâi de alţii cu arme nucleare, aşa cum a stabilit Kim într-un discurs sâmbătă. Congresul s-a pronunţat de asemenea în favoarea unei politici de reunificare a Coreii, divizată în două state. “Dar dacă autorităţile sud-coreene optează pentru un război… ne vom angaja în război pentru a elimina nemilos forţele anti-reunificare”, potrivit textului adoptat şi publicat de agenţia de stat KCNA.”

„8 Mai: Hollande a prezidat ultima comemorare din mandatul său”, scrie Le Monde.

„Preşedintele francez Francois Hollande a condus duminică la Paris manifestările de dedicate zilei de 8 mai, marcând cea de-a 71-a aniversare a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru ultima dată în timpul acestui mandat de cinci ani, la anul urmând să aibă loc alegeri prezidenţiale. Francois Hollande a depus o jerbă la statuia generalului Charles de Gaulle, principalul lider al rezistenţei franceze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Prezenţa publicului la ceremonii a fost destul de redusă, din cauza măsurilor stricte de securitate impuse de-a lungul bulevardului Champs-Elysee. Însoţit de numeroşi politicieni şi demnitari ai statului francez, printre care premierul Manuel Valls sau fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, Hollande a mers la Arcul de Triumf, monument simbol al celui de-al Doilea Război Mondial pentru Franţa – pe aici au trecut trupele germane în 1940 când au ocupat Parisul precum şi trupele aliate în urmă cu 71 de ani când au sărbătorit victoria asupra Germaniei naziste. Şeful statului francez a depus o jerbă şi la monumentul soldatului necunoscut, unde a ţinut de asemenea un moment de reculegere. ''Războiul, despre care am putea crede că este istorie, din păcate este de asemenea la porţile noastre, în Siria, în Irak, în Sahel'', a declarat şeful statului francez pentru canalul France 2. Data de 8 mai este Ziua Victoriei în Europa, Germania nazistă a capitulat necondiţionat în faţa forţelor Aliate, punându-se astfel capăt pe continentul european a celei de-a doua conflagraţii mondiale din istorie.”

“Casa de licitaţii Christie’s vinde o sculptură representându-l pe Hitler cu 17,2 milioane de dolari”, titrează The Wall Street Journal.

“O sculptură impresionantă a lui Maurizio Cattelan, care îl înfăţişează pe Hitler rugându-se, a fost adjudecată cu 17,189 milioane de dolari duminică seară, la o licitaţie organizată de casa Christie's la New York, record mondial pentru artistul italian de 55 de ani. Statuia de ceară şi răşină, realizată în 2001 şi intitulată “El”, era estimată între 10 şi 15 milioane de dolari. Văzută din spate, pare silueta unui băiat îngenuncheat, dar din faţă se distinge figura cu privire intensă şi mustăcioara uşor de identificat: a lui Hitler. Autorul sculpturii, cunoscut pentru stilul său provocator, a recunoscut că a vrut “să o distrugă de multe ori şi tot de atâtea ori şi-a schimbat opinia”. Precedentul record pentru o creaţie a lui Cattelan era de 7,9 milioane de dolari, încasaţi pentru o operă fără nume în Mai 2010. Statuia lui Hitler, expusă în cadrul unei retrospective Cattelan la Muzeul Guggenheim din New York în 2012, a fost cea mai importantă piesă din cadrul unei licitaţii tematice intitulate “Bound to fail” tr. Destinat eşecului, care a cuprins 39 de opere de artă modernă şi contemporană. “Artiştii aproape că nu au abordat subiectul Hitler”, spre deosebire de cinema, a spus Gouzer înaintea licitaţiei. Potrivit lui, sculptura, “extrem de puternică, extrem de tulburătoare”, ar fi fost greu de vândut în urmă cu câţiva ani.”