“Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, l-a convocat pe ambasadorul Germaniei la Varşovia din cauza "declaraţiilor antipoloneze ale unor politicieni germani", în contextul în care preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a denunţat o "putinizare" a politicii europene în Polonia. "Ministrul Witold Waszczykowski l-a invitat luni pe ambasadorul Republicii Federale Germane, Rolf Nikel, în urma declaraţiilor antipoloneze ale unor oameni politici germani", potrivit unui comunicat emis duminică de Ministerul polonez de Externe. Şeful diplomaţiei poloneze doreşte să transmită ambasadorului "o poziţie în apărarea intereselor şi imaginii Poloniei", a indicat acesta postului de televiziune privat TVN24. Purtătorul de cuvânt a refuzat să precizeze care declaraţii ale politicienilor germani au iritat Varşovia. Preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a criticat deschis -duminică – guvernul conservator polonez pentru reformele sale în domeniul justiţiei şi în cel al presei, evocând o "putinizare" a politicii europene. "Guvernul polonez consideră victoria sa electorală drept un mandat care îi permite să-şi subordoneze binele statului voinţei partidului victorios", a declarat el într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. "Este o democraţie dirijată după modelul lui Putin, o putinizare periculoasă a politicii europene", a estimat el, făcând aluzie la preşedintele rus Vladimir Putin. Aflat la putere în 2005-2007, Partidul Dreptate şi Justiţie, condus de Jaroslaw Kaczynski, întreţinuse relaţii foarte tensionate cu Germania, pe care o acuza că nu ţine seama de interesele ţărilor mai puţin importante ale Uniunii Europene. Kaczynski este cunoscut, de altfel, pentru retorica sa antigermană”, mai scrie Wall Street Journal.

”Spania: Catalonia alege un președinte care să o ducă spre secesiune”, scrie Le Monde.

“Separatistul Carles Puigdemont a fost învestit, duminică noapte, şef al executivului Cataloniei, cu mandatul de a conduce regiunea spre secesiune faţă de Spania, până în 2017 cel târziu. "Trăiască Catalonia liberă", a declarat noul lider al guvernului regional, în vârstă de 53 de ani, după ce a obţinut voturile favorabile a 70 de aleşi din 135 în parlamentul catalan la Barcelona, 63 de voturi împotrivă şi două abţineri. După alegerile regionale din 27 septembrie, separatiştii nu au reuşit să cadă de acord asupra identităţii viitorului lider al executivului regional. Cei mai de stânga, zece deputaţi ai CUP – Candidatura Unităţii Populare – refuzau cu încăpăţânare învestirea lui Artur Mas, în exerciţiu, pe care îl considerau prea conservator.  Sâmbătă, Artur Mas a acceptat în cele din urmă să plece pentru a nu submina proiectele majore ale taberei sale: să conducă regiunea spre independenţă până în 2017 cel târziu, aşa cum şi-au exprimat dorinţa 47,8% dintre catalani în alegerile parlamentare regionale. Retragerea candidaturii lui Mas a permis formarea unei coaliţii de guvernământ, de la conservatori până la stânga anticapitalistă, decisă să profite de majoritatea sa absolută în parlamentul regional pentru a proclama în termen de 18 luni independenţa Cataloniei.”

“Bursele se prăbuşesc din nou”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

 “Piețele financiare internaţionale s-au deschis luni pentru tranzacționare, iar datele sunt dezolante. Indicele CSI 300 al burselor din China au scăzut cu 1,4%, indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a scăzut cu 2,5%, iar S&P/ASX 200 al bursei australiene a scăzut cu 2%. Pieţele americane sunt pe roșu cu Dow Jones în scădere cu 60 de puncte, iar S&P 500 mai jos cu 7 puncte. Toate acestea urmează situaţiei dezastruoase de săptămâna trecută, în care S&P 500 a pierdut 6%. Au fost cel mai grave primele 5 zile de tranzacționare din istorie."

„Sean Penn i-a luat un interviu fugarului lord al drogurilor El Chapo Guzman”, scrie The Guardian, în pagina electronică.

“Actorul american Sean Penn s-a întâlnit în secret cu baronul mexican al drogurilor ''El Chapo'' înainte ca narcotraficantul să fie arestat, pentru a realiza un interviu care a apărut sâmbătă în revista Rolling Stone, iar guvernul Mexicului ştia despre întâlnirea celor doi. Articolul a fost publicat la o zi după anunţul privind capturarea lui “El Chapo” Guzman în apropiere de Los Mochis, localitate de coastă situată în statul Sinaloa, în nord-vestul Mexicului, de unde este originar. Guzman a fost arestat ca urmare a unei operaţiuni a forţelor armate mexicane, după şase luni de la evadarea lui spectaculoasă dintr-o închisoare de maximă securitate. Sean Penn a declarat că s-a dus în octombrie 2015 în pădurea mexicană pentru ''a avea o întâlnire de 7 ore'' cu celebrul traficant, urmată de interviuri prin telefon şi înregistrări video. Guvernul mexican ştia că actorul american şi ''El Chapo'' s-au întâlnit anul trecut, în timp ce traficantul era dat în urmărire, a declarat o sursă a guvernului federal. Întâlnirea din octombrie 2015 dintre Penn şi Guzman face parte din elementele de anchetă care au permis să se ajungă la arestarea celui mai căutat narcotraficant din lume, a precizat sursa, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul.”

“The Revenant” a câştigat Globul de Aur pentru cel mai bun film”, titrează The New York Times.

 “Producţia "The Revenant", în regia lui Alejandro Gonzalez Inarritu, cu Leonardo DiCaprio şi Tom Hardy în roluri principale, a câştigat Globul de Aur pentru cel mai bun film, cu ocazia celei de-a 73-a gale anuale Golden Globes, desfăşurată la Los Angeles. Filmul "The Revenant" spune povestea unui colonist american pe nume Hugh Glass aflat într-o expediţie pentru transportul unor blănuri la începutul secolului XIX. Glass este atacat de un urs şi apoi, grav rănit, este abandonat în voia sorţii de prietenul său. Scenariul filmului este semnat de Mark L. Smith alături de Alejandro Gonzales Inarritu, iar în rolurile principale pot fi urmăriţi Leonardo DiCaprio şi Tom Hardy. Cu trei premii, acest film poate fi considerat marele câştigător al galei care le-a adus câte un Glob de Aur şi regizorului Alejandro Gonzales Inarritu, dar şi lui Leonardo DiCaprio.”

“Loteria Powerball, un nou jackpot  record, de 1,3 miliarde de dolari”, citim pe site-ul NBCNews.com

“Jackpot-ul loteriei Powerball din Statele Unite a atins un nou record mondial de 1,3 miliarde de dolari, după ce organizatorii au anunţat că niciun jucător nu a câştigat potul cel mare la extragerea de sâmbătă. Jackpot-ul acestei loterii urcase deja sâmbătă la aproape 950 de milioane dolari, un record mondial, şi mulţi vânzători de bilete au fost asaltaţi de cozi lungi de jucători care visau la o viaţă nouă. Dar la câteva ore după tragerea la sorţi de sâmbătă seara, care a avut loc în Florida, organizatorii au anunţat că nu a existat nici câştigător. Următoarea extragere este programată miercuri, 13 ianuarie, au anunţat organizatorii. Powerball este o loterie organizată de două ori pe săptămână, la care biletele sunt vândute în 44 de state americane şi în capitala Washington DC, în Puerto Rico, dar şi în Insulele Virgine Americane. Recordul pentru un singur câştigător a fost înregistrat la extragerea Powerball din 18 mai 2013, la care Gloria C. Mackenzie, o pensionară de 84 de ani dintr-o suburbie a oraşului Tampa – Florida a câştigat 590,5 de milioane de dolari.”