”Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a ajuns duminică după-amiază la Havana pentru o vizită istorică, prima a unui preşedinte american în exerciţiu după aproape un secol. Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat în jurul orelor 16.15, 22.15 ora României pe aeroportul Jose Marti, după numele părintelui independenţei acestei foste colonii spaniole. "Ce mai faci, Cuba?", a scris pe Twitter Barack Obama la sosirea pe insula caraibiană”, mai scrie Business Insider.

“Vizită istorică: Barack Obama se află în Cuba, prima vizită a unui şef de stat American după decenii de ostilitate”, titrează The New York Times.

“Preşedintele american Barack Obama a sosit în Cuba duminică, devenind primul şef de stat american în funcţie care vizitează această ţară în ultimii aproape 90 de ani. Air Force One a aterizat la Havana la ora locală 16.18, 22.18, ora României. Ţinând o umbrelă în mână, în această după-amiază ploioasă, preşedintele a fost întâmpinat, în timp ce cobora zâmbind din avion – împreună cu Prima Doamnă Michelle Obama şi cele două fiice Sasha şi Malia – de către oficiali cubanezi de rang, înclusiv de ministrul de Externe Bruno Rodríguez Parrilla şi de ambasadorul american la Havana Jeffrey DeLaurentis. "Que bolá Cuba? Tocmai am aterizat aici şi abia aştept să mă întâlnesc şi să primesc veşti direct de la poporul cubanez", a scris preşedintele america într-un mesaj postat pe Twitter imediat ce a sosit la Havana. Această vizită – rezultatul unei schimbări de politică uluitoare, în urmă cu 15 luni – este menită să strângă relaţiile dintre cei doi vechi inamici şi "să exorcize una dintre ultimele fantome ale Războiului Rece". Obama se bucură de o mare susţinere faţă de eforturile sale de a-i aduce cei doi vechi înamici împreună, atât în rândul poporului cubanez, care-l consideră pe şeful statului american drept o personalitate a transformării, cât şi în Statele Unite, unde interesul faţă de Cuba este tot mai puternic", comentează NYT.

“Obama a venit în Cuba – sfârşitul pentru sfârşitul erei glaciare”, scrie publicaţia germană Der Spiegel.

“Preşedintele Obama, însoţit de Prima Doamnă Michelle Obama, fiicele lor Sasha şi Malia şi soacra sa Marian Robinson, începe această vizită în Cuba ca turist. În ciuda ploii, Obama a străbătut străzile din vechea Havană, alcamat de locuitori. Agenda vizitei – care reflectă contradicţiile ce pot complica relaţiile dintre Statele Unite şi Cuba – include între altele o întâlnire, luni, cu Raul Castro, la Palatul Revoluţiei, sediul Guvernului comunist, şi o întâlnire, marţi, cu un grup de disidenţi, foste victime ale reprimării regimului. Întrevederea cu Castro, a treia întâlnire între cei doi după anunţarea surprinzătoare a dezgheţării relaţiilor bilaterale, ar urma să contureze orientarea acestei noi situaţii. Pentru Barack Obama, care va părăsi Casa Albă în 10 luni, obiectivul este de a face ireversibilă detensionarea relaţiilor cu Havana, indiferent cine va fi succesorul său în 2017, democrat sau republican. Raul Castro, cu 30 de ani mai vârstnic, va pleda o dată în plus pentru suprimarea embargoului care îi penalizează ţara din 1962. Înaintea vizitei, Casa Albă a consimţit la flexibilizarea relaţiilor. Astfel, Trezoreria americană a autorizat lanţul hotelier Starwood să deschidă două hoteluri la Havana, ceea ce constituie o premieră după revoluţia castristă din 1959. Havana doreşte să primească turişti americani, să efectueze tranzacţii internaţionale fără restricţii şi să atragă investiţii străine pentru a susţine reformele economice lansate de Raul Castro.”

“Barack Obama a aterizat în Cuba, prima vizită a unui preşedinte SUA pe insulă în ultimii 88 de ani”, titrează The Guardian, în pagina electronică.

Obama este însoţit de o amplă delegaţie de membri ai Congresului din ambele partide care-i susţin îndemnul de ridicare a embargoului impus Cubei – ce se profilează în continuare ca un obstacol în calea apropierii dorite de preşedinte. Din delegaţie fac parte, de asemenea, zeci de oameni de afaceri americani, în căutare de oportunităţi pe această insulă. Obama efectueză, după sosire, o vizită la sediul ambasadei unde, în august, steagul american a fost ridicat pentru prima dată după ce Dwight D. Eisenhower, preşedintele de la acea vreme, a întrerupt relaţiile diplomatice cu insula comunistă, în 1961. De asemenea, preşedintele american se întâlneşte şi cu cardinalul Jaime Ortega, care a jucat un rol central în negocierile secrete ce au condus la apropierea iniţială, în 2014. Cardinalul a efectuat o vizită clandestină la Casa Albă, ca interlocutor din partea Papei Francisc, în vederea impulsionării unui acord între Obama şi Castro.”

“Suspectul în atacurile teroriste de la Paris, Salah Abdeslam, spune că a planificat mai multe atacuri”, titrează The Wall Street Journal.

“Salah Abdeslam, arestat vineri în cartierul bruxellez Molenbeek, ''era pregătit să repete ceva'' la Bruxelles după ce a participat la atentatele de la Paris din 13 noiembrie anul trecut, soldate cu 130 de morţi şi câteva sute de răniţi, a afirmat duminică ministrul belgian al Afacerilor Externe şi Europene, Didier Reynders. ''Primele comentarii dinspre Salah Abdeslam sâmbătă erau că el voia să meargă la Stade de France şi că urma să se arunce în aer, dar nu a mai făcut acest lucru. O altă informaţie este că era pregătit să repete ceva la Bruxelles şi aceasta este poate realitatea, întrucât am găsit multe arme, arme grele, în cursul primelor investigaţii, şi am descoperit o nouă reţea în jurul lui la Bruxelles'', a spus Didier Reynders într-o conferinţă organizată la Bruxelles de institutul american German Marshall Fund. ''După atacurile teroriste de la Paris, am declarat la un canal de televiziune din SUA că noi căutăm zece persoane dotate cu arme grele. Le-am căutat începând din noiembrie, nu doar în Belgia, ci şi în Franţa. Suntem siguri că pentru moment am găsit peste 30 de persoane implicate în atacurile de la Paris, dar suntem convinşi că există şi altele'', a adăugat şeful diplomaţiei belgiene. Salah Abdeslam a fost inculpat de justiţia belgiană pentru ''participare la asasinate teroriste'' şi ''participare la activităţile unui grup terorist'', după care a fost încarcerat, sâmbătă, în închisoarea de maximă securitate de la Bruges, în nord-vestul Belgiei. Personaj-cheie al celor mai grave atentate comise vreodată în Franţa, Abdeslam este vizat din 24 noiembrie 2015 de un mandat de arestare european emis de un judecător francez, ceea ce ar trebui să faciliteze predarea sa justiţiei din Franţa.”

“Informaţii de reţinut din weekend”, scrie Le Monde.

“Abdeslam Salah, unul dintre presupusele creiere ale atacurilor din 13 noiembrie din Franţa, a fost prin si pus sub acuzare în Belgia. La Istanbul, un atentat sinucigaş s-a soldat cu moartea a 4 patru persoane, trei israelieni – dintre care doi aveau naţionalitate americană – şi un iranian. Atacul a fost comis într-un centru comercial de pe o  mare arteră pietonală situată în partea europeană a Istanbulului. Autorul atacului a fost identificat ca fiind  Mehmet Öztürk, un tânăr de naţionalitate turcă, născut în 1992, care avea legămturi cu organizaţia teroristă Stat Islamic. În fine, Barack Obama a venit în Cuba într-o vizită istorică, prima a unui preşedinte american în insulă după 88 de ani.”