“Statele Unite au lansat primul atac aerian în nordul Siriei, cu avioane care au decolat de la Baza aeriană de la Incirlik din sudul Turciei, a anunţat Pentagonul. Acest fapt reflectă o strânsă relaţie între cele două ţări în domeniul securităţii regionale. O dronă înarmată a desfăşurat în aceste zile un atac în Siria, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis. Oficialul a refuzat să ofere informații suplimentare despre obiectivul specific sau dacă acţiunea a reprezentat un succes. Turcia a aprobat recent folosirea bazelor sale aeriene de către SUA şi de către avioanele coaliţiei în lupta împotriva Statului Islamic, fiind o schimbare majoră în politica sa după ani de reticenţă în adoptarea unui rol important împotriva luptătorilor islamişti în nordul Siriei. Turcia şi SUA acţionează în prezent pentru a furniza acoperire aeriană unui grup de rebeli sirieni antrenaţi de SUA şi împreună acţionează pentru a elimina combatanţii SI dintr-o zonă din nordul Siriei ce se întinde pe aproximativ 80 km de-a lungul graniţei turce. Washingtonul a anunţat marţi că are informaţii potrivit cărora unii rebeli pregătiţi de armata americană au fost capturaţi de combatanţi din aripa Al-Qaida în Siria, Frontul Al-Nosra. Statul Islamic a cucerit zone extinse din Siria şi din Irak în cadrul acţiunii sale de a crea un califat islamic”, mai scrie Wall Street Journal.

“Bomba atomică de la Hiroshima: clopote semnalează momentul în care 80.000 de oameni au murit”, titrează The Guardian, în pagina electronică.

 “Clopotele au bătut joi la ora locală 8.15 la Hiroshima, la împlinirea a 70 de ani de la lansarea de către un bombardier american a bombei atomice, primul atac nuclear din istoria omenirii, atac ce a condus la capitularea Japoniei şi încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. La 6 august 1945, un avion de tip B-29 numit Enola Gay, care zbura la mare altitudinea deasupra oraşului japonez, a lansat o bombă cu uraniu dotată cu o forţă destructivă echivalentă cu 16 kilotone de TNT. Se estimează că aproximativ 140.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, fie în momentul impactului, fie ulterior, din cauza radiaţiilor.”

“6 August 1945, 8,15 la Hiroshima: Doamne, ce-am făcut?”, scrie Le Monde.

„Misiunea a mers fara probleme. Plecând de pe aerodromul din Tinian, aflat în aehipelagul Marianelor din Oceanul Pacific, pe 6 august 1945 la ora locală 2.45 de minute la bordul unui bombardier B-29, colonelul Paul Tibbets și oamenii săi a zburat peste Iwo Jima – care avut parte cu câteva luni înainte de una dintre cele mai teribile lupte ale războiului din Pacific – și a continuat apoi spre nord spre obiectiv: oraşul Hiroshima, un important port și centru industrial din sudul Japoniei până atunci mai degrabă cruțat de raidurile teribile ale avioanelor militare americane. Avionul, izolat, nu a declanşat apărarea antiaeriană. La ora 8.15, avionul a lansat asupra orașului japonez o bombă de 4,5 tone poreclită "Little Boy", lungă  de 4,30 m și un diametru de 76 cm, înainte de a face un viraj de 158 de grade pentru a scăpa. Patruzeci și trei de secunde mai târziu, la 600 metri altitudine, dispozitivul a explodat. Lumina orbitoare a fost urmată de o minge de foc cu diametrul de un kilometru, apoi o undă de șoc teribilă care a scuturat violent bombardierul. În câteva secunde, o coloană uriașă de fum se ridică la 12.000 de metri. Îngrozit, căpitanul Lewis exclamă: "Dumnezeule, ce am făcut?" La sol, un întreg oraș a încetat să existe; 75 000 de oameni au murit pe loc, alți 50.000 vor dispărea în următoarele săptămâni. Explozia unei a doua bombe deasupra portului Nagasaki trei zile mai târziu, a înfrânt ultimele ambițiile de rezistență ale Japoniei. Pe 15 august 1945, împăratul Hirohito a anunțat capitularea Imperiului.”

“Pentru Obama, singura opţiune va fi războiul în cazul în care Congresul blochează acordul nuclear Iranian”, mai scrie Le Monde.

“Preşedintele american Barack Obama a declarat miercuri că dacă Congresul american, dominat de republicani, respinge acordul nuclear între Iran şi marile puteri, atunci credibilitatea Statelor Unite va fi ştirbită. Dacă Congresul “ucide acest acord, vom pierde ceva mai preţios: credibilitatea Americii ca lider al diplomaţiei, credibilitatea Americii ca ancoră a sistemului internaţional”, a declarat preşedintele Obama la Washington, într-un discurs de susţinere pentru acordul semnat cu Iranul la mijlocul lunii iulie. Totodată, Barack Obama a avertizat că respingerea de către Congresul american a acordului nuclear cu Iranul ar conduce la un război în Orientul Mijlociu. “O respingere a acordului de către Congres ar lăsa orice administraţie americană hotărâtă să împiedice Iranul să se doteze cu o armă nucleară în faţa unei singure opţiuni: un alt război în Orientul Mijlociu. Nu spun acest lucru pentru a fi provocator. Este un fapt”, a mai spus Barack Obama. Cu toate acestea, preşedintele american a recunoscut că o parte din fondurile deblocate prin ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului, după acordul nuclear, vor fi folosite pentru “acţiuni teroriste”. Însă, în opinia preşedintelui Obama, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită de către autorităţile iraniene pentru a îmbunătăţi situaţia populaţiei, subliniind că şi “un regim represiv precum Iranul nu poate ignora speranţele” în rândul populaţiei. În acelaşi timp, Barack Obama a desemnat Israelul ca fiind singura ţară care s-a exprimat public împotriva acordului dintre Iran şi marile puteri, dând totodată asigurări că Teheranul va fi sancţionat dacă acordul nu este respectat.”

“Cel mai mare sector al celei mai mari economii a lumii se întoarce – iar acesta este cel mai important lucru pentru creşterea economiei mondiale”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

“În timp ce activitate de producție la nivel mondial rămâne blocată, nu același lucru se poate spune pentru în ce priveşte sectorul global al serviciilor. Condus de cea mai mare economie din lume – Statele Unite – acest sector este în creștere puternică. Indicele PMI în domeniul serviciilor la nivel global al JP Morgan-Markit a crescut în luna Iulie la 53,9 de la 53,6 în luna Iunie. În sondajele PMI un nivel de peste 50 indică faptul că activitatea sectorului se extinde.”