„Moneda euro a scăzut puternic și piețele bursiere a crescut după ce șeful Băncii Centrale Europene a declarat că este pregătit să ofere mai multe stimulente pentru a sprijini economia fragilă din zona euro, lovită de îngrijorările referitoare la China. Președintele BCE, Mario Draghi, a declarat că perspectivele de creștere din zona euro au suferit în ultimele luni și s-ar putea agrava în cazul în care încetinirea din China și turbulențele de pe piețele emergente iau o întorsătură neplăcută. BCE a redus estimările referitoare la inflaţie pentru 2015 şi 2016. Declaraţia referitoare la măsurile de stimulare a provocat deprecierea imediată a euro, care este în declin cu 0,9%, la 1,1117 dolari pe unitate. BCE a redus estimarea referitoare la inflaţia din acest an la numai 0,1%, de la nivelul de 0,3% prognozat în iunie. Pentru 2016, banca se aşteaptă la accelerarea inflaţiei la 1,1%, care este totuşi sub estimarea anterioară, de 1,5%. În 2017, reprezentanţii BCE anticipează o inflaţie de 1,7%, apropiată de aşteptarea iniţială de 1,8%. Banca prognozează pentru acest an o creştere economică de 1,4%, care se va accelera la 1,8% în 2016. Draghi a mai spus că BCE este pregătită să aplice integral programul de achiziţii de obligaţiuni în valoare totală de peste 1.000 de miliarde de euro, până la termenul de 16 septembrie 2016, sau dincolo de această dată, dacă va fi necesar. El a mai arătat că programul decurge bine, iar banca va majora ponderea investiţiei băncii într-o singură emisiune de obligaţiuni de la 25% la 33%”, mai scrie Guardian.

“Criza migraţiei: Germania face presiuni asupra Europei să preia imigranţi”, mai citim în Guardian.

“Cancelarul german, Angela Merkel, pare setată să-şi axeze victoria în campanie pe presiunile asupra Europei referitoare la o împărţire a refugiaţilor, după ce Franța a fost de acord cu un nou sistem de cote propus, iar Bruxelles-ul a prezentat planurile de a cvadrupla numărul de persoane răspândite în cea mai mare parte a UE. Într-un discurs politic referitor la cea mai gravă criză a migraţiei din Europa, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, va prezentă  miercurea viitoare propuneri în privinţa împărţirii obligatorii a 160.000 de refugiați între 25 din cele 28 de țări ale UE. Marea Britanie, Irlanda și Danemarca sunt scutite de obligația de a lua parte, dar Dublin-ul a fost de acord deja să participe, iar David Cameron se află sub o presiune tot mai mare pentru ca Marea Britanie să pună umărul în cazul în care criza escaladează cu scene de haos și mizerie la frontierele Europei.”

„Criza migraţiei divide Europa”, scrie The Wall Street Journal.

„Germania şi Franţa vor transmite instituţiilor europene propuneri comune pentru organizarea primirii refugiaţilor, repartizarea lor "echitabilă" în Europa prin cote obligatorii şi revizuirea normelor în vederea consolidării sistemului european de azil, transmit agenţiile internaţionale de presă, citând un comunicat emis miercuri de preşedinţia franceză şi o declaraţie acordată concomitent la Berna de cancelarul german Angela Merkel. Conform textului difuzat de Palatul Elysee, această iniţiativă franco-germană mai cuprinde propuneri privind repatrierea imigranţilor ilegali cărora nu le-a fost aprobată cererea de azil şi susţinerea cooperării cu ţările de origine şi de tranzit ale imigranţilor. Astfel, Uniunea Europeană ar urma să acorde azil numai refugiaţilor proveniţi din zone de conflict, precum Siria sau Afganistan, sau din ţări unde există regimuri opresive, anterior Parisul şi Berlinul evocând şi posibilitatea ca la nivel european să fie elaborată o listă cu ţări "sigure", de unde să nu poată fi primiţi refugiaţi.”

“Imigraţie: criza europeană explicată în hărţi VIDEO”, scrie Le Monde.

“De la începutul anului, peste 350.000 de persoane au traversat Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa, cea mai mare val de refugiați cu care se confruntă continentul de la al Doilea Război Mondial. Punerea în discuţie a zonei Schengen, părerile contrare în privinţa cotelor de refugiaţi pe care ar trebui să le primească fiecare ţară în parte, în faţa acestor sosiri masive și a crizei umanitare pe care o aduce, Europa se crispează și se vede zgâlţită din temelii.”

„Tocmai am primit unele date din Hong Kong, care nu arată bine şi care punctează slăbiciunea Chinei”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

„Preocupări privind economia chineză au ajuns în prim-plan, vineri, cu Nikkei-Markit PMI pentru Hong Kong în scădere la un minim multianual. Indicele a scăzut la 44,4 în luna august, cel mai scăzut nivel văzut din Aprilie 2009. O cifră sub 50 indică faptul că activitatea companiilor din sectorul privat s-a contractat, așa încât 44.4 arată foarte rău.”

“Preşedintele Guatemalei a demisionat, apoi imediat a fost trimis la închisoare”, scrie The New York Times.

“La câteva ore după ce şi-a dat demisia din funcția de președinte al Guatemalei, Otto Pérez Molina, fost general în vârstă de 64 de ani a fost trimis la închisoare într-un caz de fraudă vamală de milioane de dolari, care a provocat un dezastru națiunii și a avut reverberații în întreaga regiune. Decizia de trimitere la închisoare a lui Pérez Molina a subliniat schimbarea zdrobitoare prin care trece Guatemala, după acuzațiile de corupție în cele luna aprilie și a oferit o validare dramatică a unor tot mai mari mișcări de stradă care cereau înlăturarea şefului statului și urmărirea penală a lui. Pentru o ţară cu o istorie în mare parte violentă, aşa cum este Guatemala, ţară marcată de dictatură și represiune militară, o astfel de scenă este de neimaginat: un președinte este forțat să demisioneze, apoi are loc o audiere publică și în cele din urmă petrece noaptea într-o închisoare. Toate acestea în decursul unei singure zile.”