“Donald Trump, favorit pentru a reprezenta Partidul Republican în scrutinul prezidenţial din SUA, este suspectat că a încercat să comită o fraudă fiscală de 50 de milioane de dolari. Conform unor documente oficiale obţinute de publicaţia britanică, magnatul american a aprobat o investiţie de 50 de milioane de dolari într-o companie, dar, după câteva săptămâni, acţiunea a fost prezentată ca "împrumut". Experţi citaţi de The Telegraph afirmă că aceasta a fost o manevră în scopul comiterii unei fraude fiscale. Tranzacţia vizată de anchetă ar fi avut loc în anul 2007 şi ar implica grupul Bayrock, aflat sub controlul omului de afaceri american activ în domeniul imobiliar. Totuşi, documentele nu sunt semnate în niciun loc în nume personal de Donald Trump, care însă poate fi tras la răspundere în contextul în care este proprietarul şi preşedintele firmei respective. Dacă autorităţile americane vor considera că este necesară o anchetă în acest caz, Donald Trump riscă să fie nevoit să se retragă din cursa prezidenţială”, mai scrie The Telegraph.

“Deci, ce anume se ascunde în declarațiile fiscale nepublicate ale lui Donald Trump?”, citim în The Independent.

“Probleme fiscale l-au doborât pe Al Capone. Acum, Donald Trump a fost numit în toate felurile, mai puţin gangster. Chiar și așa, ar putea problema taxelor – în cazul său conținutul declarațiilor sale fiscale pe care el refuză să facă publice – să fie călcâiul lui Ahile al campaniei sale pentru Casa Albă? Publicarea înregistrărilor sale fiscale a devenit o piatră de încercare pentru persoanele nominalizate la președinție. Pentru Fiecare candidat important, de când Richard Nixon a făcut acest lucru. Este acum o parte esențială în procesul de cunoaştere a personajului, proces care modelează opinia publică în privinţa unui candidat. Dar, Trump, ca de obicei, nu joacă după normele stabilite. Pentru moment, el blochează acest proces, așa cum a făcut de ani de zile. Motivele s-au schimbat în timp. În 2011, Donald Trump a spus că le va da publciităţii atunci când Barack Obama şi-a făcut public certificatul de naștere dovedind că, în mod contrar sugestiilor lui Trump, cel de-al 44-lea preşedinte nu s-a născut în Kenya. Acum magnatul insistă  că “nu este treaba nimănui", și că, în orice caz, "nu e nimic de văzut în declaraţiile sale fiscale."

“Sondajele arată că Donald Trump ar putea avea o mare problemă dacă refuză să dea publicităţii declarațiile sale fiscale”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

“Majoritatea covârșitoare a alegătorilor din SUA cred ca Donald Trump ar trebui să-şi publice declarațiile fiscale, arată cele mai noi sondaje de opinie.  Cea mai nouă consultare publică, cea realizată de Morning Consult, arată că 67% dintre alegătorii americani consideră că cei care candidează la președinție ar trebui să fie obligaţi să dea publicităţii declarațiile fiscale. Doar 21% nu cred că aceasta ar trebui să fie o cerință. Duminică, un sondaj ABC News-Washington Post a constatat că 64% dintre alegători au spus că Trump, candidat republican prezumtiv, ar trebui să-şi publice declaraţiile fiscale. În plus, 54% dintre respondenți consideră cu tărie că miliardarul din Manhattan ar trebui să facă acest lucru. Doar 31% sunt ok cu faptul că Trump nu îşi publică declaraţiile de taxe şi impozite. Donald Trump a insistat anterior că îşi va publica declaraţiile fiscale doar atunci când Internal Revenue Service IRS va fi finalizat un un audit de rutină. Dar acest lucru nu poate avea loc înainte de alegerile generale din noiembrie, a spus el.”

“China trimite submarine nucleare în Pacific, pe fondul tensiunilor cu SUA”, titrează The Guardian.

“Armata chineză este gata să trimită în premieră submarine înarmate cu rachete nucleare în Oceanul Pacific, susținând că noile sisteme de arme din SUA au subminat forţa de descurajare existentă a Beijing-ului, nelăsându-i nicio altă alternativă. Oficialii militari chinezi nu comentează cu privire la calendarul unei patrule, dar insistă că această mutare este inevitabilă. Ele vin după planurile dezvăluite în luna Martie referitoare la staţia sistemulul american anti-balistic THAAD din Coreea de Sud, precum și dezvoltarea de rachete de hipersonice potențial capabile să lovească China la mai puțin de o oră după lansare, ca fiind amenințări uriașe pentru efectivele forţei sale de descurajare de uscat. Un raport recent al Pentagonului a raportat Congresului că "Beijingul va efectua, probabil, prima patrulare nucleară cândva în 2016", deși ofițerii de top din armata SUA au făcut astfel de predicții înainte. China a lucrat la tehnologia submarinelor purtătoare de rachete balistice de peste trei decenii, dar desfășurarea efectivă a fost amânată din pricina defecțiunilor, rivalităţii instituționale și a deciziilor politice.”

„În Franţa, a 8-a zi naţională de acţiune contra proiectului legii muncii”, scrie Le Monde.

„Alianţa sinedicală CGT-FO-Solidaires-FSU-UNEF-FIDL-UNL a intrat în cea de-a 8-a zi de protest sindical împotriva proiectului de lege a muncii a actualului guvern. O a noua zi este deja programată pentru 14 iunie, o manifestaţie la Paris. Demonstraţii în capitală și în provincie, benzinării blocate sau oprite, perturbări în porturi și centrale electrice, greve ale transportatorilor: adversarii textului de lege îşi multiplică acțiunile, pentru a încerca să oprească proiectul guvernamental. Publicarea ziarelor este, de asemenea, perturbată. Mișcarea s-a întarit, cerând Executivului să ia măsuri excepționale împotriva riscului de paralizie a țării.”