“Negocierile cu Marea Britanie, care a prezentat o serie de exigenţe pentru rămânerea în UE, vor fi foarte, foarte dificile”, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. “Trebuie să spun că va fi foarte dificil să ajungem la un accord”, a spus preşedintele Consiliului European în cadrul unei conferinţe de presă organizate la finalul summitului UE de la La Valletta. “Este o parte foarte, foarte dificilă”, a subliniat oficialul european. “Vom face tot posibilul împreună cu Comisia Europeană” pentru a derula aceste negocieri, dar “nu există nicio garanţie că vom putea face acest lucru înainte de luna decembrie”. Donald Tusk a adăugat că el însuşi şi Jean-Claude Jucker, preşedinte al Comisiei Europene, s-ar putea implica dacă va fi necesar. Juncker a declarat în Malta că de săptămâna viitoare Executivul comunitar va sonda statele membre în privinţa disponibilităţii lor de a accepta solicitările Marii Britanii. Comisia Europeană a anunţat deja în această săptămână că găseşte “foarte problematice” unele dintre condiţiile puse de prim-ministrul David Cameron pentru a face campanie în favoarea menţinerii ţării sale în UE, în cadrul unui referendum prevăzut să aibă loc până la finalul lui 2017. Cameron a detaliat patru astfel de solicitări. El a cerut ca UE să recunoască că este un club al mai multor monede şi să nu dezavantajeze statele nemembre ale zonei euro în deciziile sale. De asemenea, el cere ca accentul să fie pus pe competitivitatea pieţei unice şi să se simplifice reglementările în vigoare. În plus, Cameron vrea ca ţara să fie scutită de obligaţia de a se îndrepta spre “spre o Uniune tot mai strânsă” şi a făcut apel la o consolidare a puterii parlamentelor naţionale. În final, David Cameron solicită pârghii pentru a putea controla mai bine imigraţia cetăţenilor UE, de exemplu prin suspendarea ajutoarelor sociale timp de patru ani”, mai citim în ft.com

“PIB-ul Zonei Euro: Franţa se întoarce la creştere. Germania urcă cu 0,3%”, scrie The Guardian

“PIB-ul Franţei a crescut cu 0,3% în ultimul trimestru, potrivit datelor INSEE. Această creştere urmează unei stagnări în trimestrul 2. Economia Franţei este acum cu 1,2% mai puternică decât acum un an, depăşind aşteptările analiştilor, care prognozau 1,1%. Exporturile Franţei au scăzut cu 0,6%, iar importurile au crescut cu 1,7%. Ministrul de finanţe al Franţei Michel Sapin a salutat ultimele date. Afirmând că ţara sa a ieşit dintr-o lungă perioadă dificilă de creştere foarte scăzută. PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,3% în ultimul trimestru. Datele indică o uşoară scădere faţă de trimestrul al 2-lea, când cea mai mare economie a Europei a înregistrat o creştere de 0,4%.”

“Statul Islamic revendică dublul atentat sinucigaş de la Beirut”, scrie Le Monde

“Gruparea jihadistă sunnită Stat Islamic a revendicat un dublu atentat sinucigaş care s-a soldat joi cu 41 de morţi şi aproape 200 de răniţi într-un bastion al Hezbollahului şiit libanez dintr-o suburubie în sudul Beirutului. "Soldaţi ai califatului au reuşit să arunce în aer o motocicletă capcană pe care o parcaseră lângă o adunare "rafida" – termen peiorativ care îi desemnează pe şiiţi – la Bourj al-Barajne", a afirmat ISIS într-un comunicat dat publicităţii pe Internet.  "După ce apostaţii au fugit la locul atentatului, unul din cavalerii martiriului a detonat centura sa cu explozivi în mijlocul grupului", a adăugat documentul. Revendicarea nu a putut fi autentificată, însă comunicatul are forma obişnuită a revendicărilor grupării extremiste şi a circulat pe conturile jihadiste on-line. Versiunea oferită de ISIS asupra atentatelor diferă de cea a armatei libaneze. Potrivit acesteia, "un terorist şi-a detonat centura cu explozivi înainte ca un altul să se arunce în aer în apropiere de locul primului atentat, fapt ce a făcut numeroase victime". Într-un comunicat, armata a precizat că a fost descoperit corpul unui alt terorist kamikaze care nu a reuşit să detoneze centura cu explozivi la locul atacurilor. În Siria vecină, membri ai Hezbollahului luptă alături de forţele guvernamentale împotriva rebelilor şi jihadiştilor, printre care şi Statul Islamic.”

“Raid aerian împotriva lui Jihadi John”, titrează The New York Times

“Armata americană a desfăşurat un raid aerian în Siria care l-a vizat în mod direct pe "Jihadi John", terrorist ISIS văzut în înregistrările video ale grupării Statul Islamic în care executa prizonieri, a anunţat Pentagonul. Un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării, Peter Cook, a afirmat că nu ştie dacă Mohamed Emwazi, pe numele său adevărat, a fost ucis. "Suntem pe cale de a evalua rezultatele operaţiunii din noaptea de joi spre vineri şi vom oferi informaţii suplimentare în mod corespunzător", a declarat oficialul într-un comunicat. Potrivit Reuters, un oficial american a declarat sub protecţia anonimatului că probabil Emwazi a murit în bombardament, dar a avertizat că este prea devreme să se stabilească aceasta în mod precis. Pentagonul a precizat că bombardamentul a avut loc la Raqa, oraş sirian ce este de facto capitala Statului Islamic, ''califatul'' autoproclamat al organizaţiei extremiste în nordul Siriei. Dacă se va confirma moartea lui ''Jihadi John'', aceasta ar reprezenta o etapă importantă în campania condusă de SUA împotriva grupării extremiste şi ar surveni la mai mult de un an după ce preşedintele Barack Obama a promis că se va face dreptate după uciderea unor ostatici americani. Canalul de televiziune CNN şi cotidianul Washington Post, citând responsabili americani, afirmă că atacul a fost întreprins cu o dronă şi că ţinta fusese reperată în urmă cu mai multe zile de către serviciile secrete americane.Emwazi, programator informatic din Londra, s-a născut în Kuweit în 1988, într-o familie apatridă de origine irakiană. Părinţii săi s-au mutat în Marea Britanie în 1993, după ce au pierdut orice speranţă de a obţine cetăţenia kuweitiană."

“Egiptul şi Rusia evită SUA în investigaţiile privind avionul rusesc prăbuşit pe teritoriul egiptean, scrie portalul de ştiri Busines Insider.

“Nici NTSB-ul american şi nici FBI-ul au fost invitate să se alăture anchetei conduse de Egipt în privinţa prăbuşirii avionului rusesc în Peninsula Sinai la sfârșitul lunii trecute, au declarat oficiali de la cele două agenții americane. Reprezentanții FBI a declarat că Biroul a oferit atât anchetatorilor egipteni, cât și celor ruşi asistență medico-legală și a alte genuri de ajutoare, dar oferte sale nu au fost acceptate. Pe de altă parte, serviciile de securitate ruse vor analiza înregistrarea video difuzată joi de gruparea jihadistă Statul Islamic, în care aceasta ameninţă că va ataca Rusia “foarte curând”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. “Nu cunosc autenticitatea acestei înregistrări video, dar în orice caz aceasta va fi, indubitabil, analizată de serviciile noastre special”, a declarat Peskov. Al-Hayat Media Center, divizia media în limbi străine a Statului Islamic, a realizat şi dat publicităţii o înregistrare video în limba rusă în care se afirmă: “Curând, foarte curând, sângele se va întinde ca un ocean”, a menţionat SITE. Rusia a lansat o campanie aeriană în Siria la 30 septembrie în sprijinul forţelor preşedintelui Bashar al-Assad împotriva grupărilor teroriste, între care şi organizaţia jihadistă Statul Islamic. Occidentul acuză însă Rusia că bombardează mai mult poziţii ale opoziţiei moderate siriene.”

“Criza din Siria va domina discuţiile G-20”, scrie The Wall Street Journal

“Președintele american Barack Obama soseşte în Turcia pentru o reuniune de două zile a lideri mondiali, pe fondul așteptărilor reduse în ce priveşte progresele semnificative în soluționarea conflictului din Siria vecină, o problemă care este de așteptat să domine summit-ul. Obama intenționează să discute problema cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu liderii cheie din Europa în timpul summit-ului G-20, au spus oficialii Casei Albe.”