Toată floarea cea vestită a finanțelor românești s-a adunat să pună la cale viitorul pieței de capital din țara noastră. Pentru prima dată de la deschiderea Bursei de Valori București din anii ‘90, reprezentanții BVB, cei ai Guvernului, ai Băncii Naționale a României și ai Autorității de Supraveghere Financiară s-au întâlnit în aceeași sală pentru a discuta despre piața de capital. Minunat, am putea spune, singura problemă fiind că discuțiile nu pot ține loc de fapte.

Din păcate, întâlnirea a venit într-un moment în care clasa politică este în fierbere, cu posibile despărțiri ale alianțelor aflate la putere, și într-o perioadă în care ASF este pe prima pagină a ziarelor prin scandalurile provocate (fie salarii prea mari, fie angajați pe criterii familiale). Mai mult decât atât, situația internațională nu este deloc favorabilă pieței de capital, dimpotrivă, se vorbește de posibilitatea unei noi crize. Ceea ce înseamnă că soluțiile trebuie găsite și aplicate rapid.

Studiu pentru descoperirea problemelor

Cu ocazia evenimentului a fost făcut și un studiu, intitulat „Crearea unei piețe de capital internaționale în România”. Care identifică opt probleme principale ale pieței autohtone, bariere care împiedică bursa să crească și o țin la nivelul extrem de redus din prezent. Primul dintre obstacole, cum le numește guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este accesul dificil și lent la piața de capital. Desigur, este foarte bine că a fost spus cu voce tare de la microfon, numai că se discută despre procedurile greoaie ale pieței de mulți ani și nu s-a schimbat mai nimic.

Al doilea obstacol este creat de procedurile lungi și costisitoare de conformare fiscală a investitorilor. Iarăși, nimic nou. Mai mult, este greu de crezut că se va face ceva în acest sens, doarece vorbim despre Codul fiscal și ANAF și se știe că regulile sunt schimbate anual, după cum apar nevoile bugetului. De altfel, în prezent, se vorbește din nou de rescrierea Codului fiscal. A treia problemă e dificultatea de a înțelege procesul de respectare a drepturilor corporative recunoscute internațional. În această zonă BVB chiar a depus ceva eforturi, prin încercarea de popularizare și impunere a guvernanței corporative, însă rezultatele lasă de dorit. Ar trebui ca aceste reguli să fie impuse mult mai drastic, pentru ca toți actorii pieței să țină seama de ele.

Lipsa unei proceduri de plată a dividendelor aliniate la standardele internaționale este cea de-a patra problemă. Sincer, aici obstacolul pare a fi pentru fondurile de investiții străine și mai puțin pentru investitorii locali mici. Până la urmă, important este să existe dividende de dat, că dacă nu sunt, nici nu mai contează modalitatea de plată.

Al cincilea obstacol: costul excesiv al comisioanelor. Da, aceasta este o problemă foarte mare, iar instituțiile care trăiesc de pe urma burselor de valori nu par să înțeleagă că rolul pieței este și de a găsi instrumente viabile de economisire, nu doar să asigure câștiguri mari pe termen scurt. Cel mai probabil, în următoarele luni vom asista la unele reduceri ale comisioanelor, dar puţin probabil să fie semnificative.

Reguli vechi și complicate

O altă problemă, a șasea, vine din neclaritățile privind aspectele fiscale aferente tranzacțiilor pe piața de capital. Din nou o dificultate legată de modalitatea extrem de complicată prin care cei de la Finanțe lucrează cu sectorul privat. Greu de simplificat, deoarece nimeni nu prea își dorește. Procedurile complicate de pe piața primară sunt al șaptelea obstacol și se leagă de cel dinainte prin modul în care au fost trasate de la bun început regulile de tranzacționare. Evident că ar trebui mult simplificate, dar, din nou, nu este foarte simplu de realizat un astfel de deziderat. 

În fine, al optulea obstacol este regimul învechit al obligațiunilor. Mai mult sau mai puțin vorbim tot de reguli de acces la piață și tranzacționare. Iar similitudinea problemelor indică o soluție destul de simplă: rescrierea integrală a regulilor pieței de capital. De la acces la piață până la guvernanță corporativă și proceduri de tranzacționare. Exemple de piețe care funcționează găsim foarte ușor în  lume, iar adaptarea acestora la zona locală nu ar fi un lucru extrem de dificil. Numai că totul ține de voință, și nu doar de cea a șefilor BVB, ci și de a celor aflați în ASF, în Guvern, în BNR.

Când și cum vor fi rezolvate problemele nu știm, dar putem fi siguri de un lucru: dacă nu se schimbă semnificativ ceva pe piața de capital locală, listarea marilor companii de stat va fi insuficientă pentru a dezvolta bursa. Iar nivelul la care se zbate de mai bine de cinci ani nu este bun decât pentru câțiva investitori, jucători care știu că pot face ce vor pe o piață unde regulile nu sunt literă de lege, și drepturile investitorilor mici sunt doar o vorbă în vânt.

După ce ai intrat în România, pasul următor este să începi tranzacționarea, iar aici te lovești de costuri foarte ridicate pentru orice operațiune faci. Greg Konieczny, manager, Fondul Proprietatea

6 luni pot trece până când un investitor străin poate intra pe piața de capital autohtonă, din cauza accesului extrem de dificil.