Modificările propuse de Comisia Europeană vizează situaţii precum şomajul, accesul la sistemul medical şi de asigurări şi dreptul lucrătorilor detaşaţi de a beneficia de prestaţiile sociale ale ţărilor gazdă, astfel încât să nu existe abuzuri, dar nici să nu fie pus între paranteze dreptul la liberă circulaţie şi muncă în oricare dintre statele membre.

Astfel, un şomer din estul Europei, de exemplu, va trebui să fi muncit legal cel puţin 3 luni în Danemarca, pentru a avea acces la ajutorul de şomaj.

Marianne Thyssen, comisar european pentru Muncă: "Cu această propunere clarificăm definitiv şi formalizăm într-o lege ceea ce am spus de la începutul mandatului acestei Comisii: mi;carea liberă nu înseamnă accesul liber la sistemele de protecţie socială ale statelor membre".

Propunerile Comisiei Europene nu afectează dreptul copiilor de a primi alocaţia statului în care lucrează părinţii, chiar dacă ei trăiesc în ţara de origine, crescuţi de rude.

Singura condiţie este ca părinţii să aibă un loc de muncă legal şi să cotizeze la sistemul de asigurări sociale din ţara gazdă.

Modificările propuse de Comisie urmează să fie discutate în Parlamentul European, unde este de aşteptat să fie combătute de ţările din estul Europei, care se opun oricăror decizii ce ar putea limita libertatea de mişcare a forţei de muncă de la est spre vest sau nord.