Evenimente Mica publicitate Abonamente
CITEŞTE ŞI

Taxe si impozite

Regimul fiscal al cheltuielilor voluntare pentru sănătate

Autor: |

M-am decis să scriu acest articol pornind de la controversele constatate de mine în practica fiscală de zi cu zi, privind interpretările neunitare legate de acest subiect - în special, după apariția O.U.G. nr.3/2017 – având în vedere implicațiile care pot fi generate la nivelul obligațiilor fiscale de plată, în eventualitatea unei aplicări neconforme a reglementărilor legale.

Ce noutate aduce O.U.G. nr.3 / 2017?

Regimul fiscal al asigurărilor voluntare de sănătate era reglementat în cuprinsul codului fiscal anterior apariţiei O.U.G. nr.3 / 2017, act normativ care, în opinia mea, vine cu o completare în acest sens, şi nu cu o clarificare suplimentară în raport de reglementările deja existente în materie. Astfel, din analiza temeiului normativ regăsit în cuprinsul pct.8 din O.U.G. nr.3 / 2017, eu personal înţeleg că se deduce de către angajator contravaloarea acestor prime de asigurare voluntară de sănătate sau servicii medicale sub formă de abonament (în plafonul valoric anual al echivalentului in lei pentru suma de 400 euro) la stabilirea bazei de calcul a impozitelor şi contribuţiilor pe venitul din salarii al angajaţilor – similar, cumva, procedurii care deja reglementează deducerea personală.

Esenţială însă în analiză o apreciez ca fiind sintagma din textul de lege invocat referitoare la „suportate de angajaţi”. Practic, deductibilitatea fiscală anterior menţionată operează doar în situaţiile în care – atât primele de asigurare voluntară de sănătate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament - sunt suportate efectiv direct de persoana fizică salariată, din fonduri personale, şi nu de angajator.

Ce prevede codul fiscal şi anterior şi ulterior apariţiei O.U.G. nr.3 / 2017 ?

Anterior apariţiei O.U.G. nr.3 / 2017, codul fiscal conţinea reglementări privind deductibilitatea fiscală în domeniu, reglementări rămase în vigoare şi ulterior apariţiei acestui act normativ. Astfel, din analiza corelativă a prevederilor art.25 alin.(2) şi art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal rezultă că sunt deductibile fiscal – la nivelul angajatorului, din baza impozabilă a profitului, respectiv cât şi la nivelul angajatului, la nivelul bazei de calcul a impozitelor şi contribuţiilor obligatorii - primele de asigurare voluntară de sănătate conform Legii nr. 95/2006, republicată, suportate de angajator pentru angajaţii proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

În această situaţie, a sumelor suportate de angajator pentru angajaţii proprii – cu menţinerea încadrării în plafonul valoric anual al echivalentului în lei pentru 400 euro - esenţială o apreciez ca fiind sintagma „primele de asigurare voluntară de sănătate conform Legii nr. 95/2006, republicată”. Astfel, din analiza temeiului normativ regăsit la art. 347 şi art.348 din Legea nr.95/ 2006, republicată, personal apreciez că sumele aferente în cauză ce nu se consideră venit de natură salarială - desigur, cu încadrarea în plafonul valoric anual menţionat - sunt doar sumele aferente asigurărilor contractate de la o societate de asigurări autorizată, şi nu cele aferente serviciilor medicale contractate direct de la furnizorii acestora, caracteristica acestui tip de asigurare fiind acoperirea cheltuielilor de sănătate dintr-un fond nenominal.

În loc de concluzii

Analizând cele expuse anterior, aşa cum am înţeles eu reglementările legale invocate, în final o să vin cu o concluzie care – chiar dacă poate părea ca fiind restrictivă sau limitativă în interpretare – apreciez că este în măsură să elimine riscurile legate de eventualitatea unei retratări fiscale de către organele de inspecţie fiscală.

Astfel, în cazul sumelor suportate de angajator în numele şi în beneficiul propriilor angajaţi, deductibilitatea fiscală operează – atât la nivelul bazei impozabile a profitului în cazul angajatorului, cât şi la nivelul bazei de calcul a veniturilor de natură salarială ale angajatului – doar în măsura îndeplinirii cumulative a condiţiilor ca obiectul contractului să fie reprezentat de primele de asigurare voluntară de sănătate conform Legii nr. 95 / 2006, republicată, iar limita valorică a acestuia să se circumscrie plafonului valoric anual al echivalentului în lei pentru 400 euro. Per a contrario, dacă cel puţin una din cele 2 condiţii nu este îndeplinită – respectiv, obiectul contractului este reprezentat de achiziţia de servicii medicale direct de la furnizorii acestora sau este depăşit plafonul valoric anterior menţionat – există riscul fiscal ca sumele aferente în cauză să fie recalificate ca şi avantaj de natură salarială, prin raportare la prevederile art. 76 alin. (3) lit. b) Cod fiscal, şi – implicit - supuse impozitului pe venitul din salarii şi contribuţiilor obligatorii. Mai mult chiar, întrucât aceste plăţi au o valoare netă, societatea ar trebui să recalculeze venitul brut salarial în consecinţă. Desigur, în această ipoteză a recalificării ca şi venit de natură salarială, sumele respective se menţin ca fiind deductibile din baza impozabilă a profitului angajatorului, conform art.25 alin.(2) cod fiscal.

În cazul sumelor suportate direct de salariaţi, aceştia au libertatea de a opta pentru primele de asigurare voluntară de sănătate sau pentru serviciile medicale achiziţionate direct de la furnizorii acestora, sub formă de abonament, menţinându-se obligativitatea încadrării în plafonul valoric anual al echivalentului în lei pentru 400 euro, în vederea asigurării deductibilităţii fiscale, de către angajator, din baza de calcul a impozitelor şi contribuţiilor pe venitul din salarii al angajaţilor, prin raportare la prevederile art.78 alineatul (2) litera a), punctul (iv) cod fiscal.

Pagina 1 din 1
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

DCNews

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Adevarul

Click

Agrointeligenta

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Infoactual

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro