Comisia Europeană are intenţia de a reechilibra subvenţiile agricole în favoarea micilor fermieri din statele din estul continentului, potrivit liniilor principale de reformă a PAC care ar urma să fie date joi publicităţii, transmite AFP, citat de Agerpres.
Conform unui document care ar urma să fie prezentat joi de comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, au fost reţinute trei opţiuni privind reforma PAC începând din 2014.
Prima este o reformă radicală, care ar urma să se traducă printr-o eliminare a subvenţiilor acordate agricultorilor şi eliminarea majorităţii măsurilor de intervenţie pe piaţă. Cea de a doua prevede menţinerea statu quo cu o serie de îmbunătăţiri modeste, precum o redistribuire mai echitabilă a subvenţiilor.
În sfârşit, cea de a treia, o soluţie intermediară, între primele două variante prevede punerea la punct a unui regim de subvenţii mai echilibrat, mai concentrat şi mai durabil.
Această ultimă opţiune „este susceptibilă să primească cel mai larg sprijin şi este preferată şi de comisarul Cioloş”, a declarat pentru AFP o sursă din interiorul Comisiei. În schimb, Franţa, Germania şi Italia au respins varianta unei reforme radicale a PAC, idee susţinută până acum doar de Marea Britanie şi Olanda.
Sistemul actual de subvenţii este foarte dezechilibrat
Comisia Europeană are în vedere o mai bună repartizare a subvenţiilor din agricultură, care se ridică la 59,8 miliarde euro în 2009, reprezentând aproximativ 40% din bugetul european. În prezent, agricultorii europeni beneficiază, în medie, de o subvenţie de 271 euro pe hectar.
Însă, sistemul actual de repartizare a subvenţiilor, bazat pe criteriul de producţie istorică, provoacă variaţii în rândul statelor membre. În timp ce agricultorii din Belgia şi Olanda beneficiază, în medie, de o subvenţie de 460 euro per hectar, în Letonia subvenţia medie coboară până la 95 de euro pe hectar.
Agricultorii români au primit în 2010 o subvenţie de 81 euro pe hectar, urmând ca anul viitor să primească 101 euro pe hectar. În Franţa, principalul beneficiar al PAC, subvenţia medie este de 300 de euro per hectar.
Totuşi, comisarul pentru agricultură respinge ideea unei cote unice în întreaga Europă şi doreşte să evite, de asemenea, o reechilibrare prea brutală şi să limiteze atât pierderile cât şi câştigurile. Astfel, Cioloş ar urma să propună o plafonare a ajutoarelor acordate marilor exploataţii agricole, fără a le penaliza totuşi pe cele care au un număr mare de angajaţi, şi să introducă un „nivel minim de plăţi” pentru a susţine micile exploataţii.
Bruxelles-ul a propus o plafonare şi la ultima reformă a PAC, din 2008, însă până la urmă a renunţat la această idee în special la presiunile anumitor state interesate să-şi protejeze marile exploataţii agricole.
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, urmează să-şi elaboreze propunerile legislative până în luna iulie 2011. În paralel, atunci când vor discuta următorul buget multianual al UE (2014-2020), guvernele europene ar urma să aibă o serie de dezbateri aprinse pentru a stabili sumele care vor fi alocate pentru PAC.