Chiar daca analistii estimau ca piata locuintelor de lux nu va fi afectata de criza economica mondiala, sfarsitul de an aduce primele scaderi de preturi pe acest segment, reduceri ce ajung pana la 50%.

Chiar daca in Romania nu s-a inregistrat o scadere generalizata a pretului locuintelor de lux, au aparut dezvoltatori sau proprietari de locuinte de lux care isi afirma deschis lipsa de lichiditati si care prefera sa vanda la un pret mai mic. Acesta a reprezentat un avantaj pentru cei pe care acest fenomen i-a prins cu suficient cash ca sa poata efectua investitii sigure in acest moment.

„In timp ce majoritatea dezvoltatorilor refuza sa coboare preturile, constientii fiind ca proprietatile lor valoreaza suma pe care o cerusera initial si ca situatia se va stabiliza la un moment dat, altii au hotart sa vanda, anuntand reduceri maxime, de pana la 50% din valoarea initiala, astfel incat restul afacerilor lor sa nu aiba de suferit”, au declarat reprezentantii companiei Quantum Consulting & Management.

Spre exemplu, ansamblul residential Adnana Residence, anuntat in primavara drept unul dintre cele mai luxoase complexe de vile si primul din Romania care foloseste energiile alternative, reducand, astfel, costurile de intretinere cu pana la 70%, a anuntat reduceri de pana la 50% din valoarea locuintelor.

„Vila Drakewood Manor, construita in stil traditional londonez , cea mai mare si mai luxoasa dintre case, construita chiar pe malul lacului Buftea, pastreaza oferta de “pachet promotional”, cu penthouse-ul din Brasov cadou, pentru 1,5 milioane de euro, redus de la 3 milioane. De asemenea, si vila Stoneford Mansion , proiectata de Drummond Designs intr-un stil predominant european, a fost redusa de la 1 milion de euro la 550 mii de euro”, spun reprezentantii QCM.

Grand Cayman, proiectata in stil meditereanean, avand suprafata utila de 750 mp si 1300 mp de teren, a fost, de asemenea, redusa de la 1,97 milioane de euro la 985 mii de euro.

“Aceste oferte sunt valabile numai pentru perioada de sarbatori, dar admitem ca legatura dintre reducerea pretului si criza economica globala exista si nu este de ignorat. Ca in orice perioada de criza,fiecare om de afaceri isi stabileste prioritatile; in timp ce unii au de castigat, pentru ca isi permit sa investeasca in acest moment in care preturile scad, altii prefera sa piarda o suma de bani, dar sa se mentina pe linia de plutire”, a declarat CEO al QCM, Andrei Apetrei.

Sursa: QCM