Luna trecută programele de răscumpărări ale propriilor acţiuni anunţate de corporaţiile listate pe Bursa de la New York au crescut cu 121% faţă de aprilie 2014, suma acestora urcând la 141 miliarde dolari, conform datelor centralizate de Birinyi Associates Inc. şi preluate de Wall Street Journal. Aceasta este cea mai ricată valoare post-criză depăşind atât nivelul marginal peste 100 miliarde dolari cu o lună înainte, dar şi precedentele maxime situate cu puţin sub 120 miliarde dolari care datează din februarie a.c. şi din februarie 2013.

Această creştere a majorat ritmul achiziţiilor prin programele de buy-back ce ar urma să consemneze astfel un record de 1,2 trilioane de dolari în anul 2015, cu aproape peste 40% peste cele însumând 863 miliarde dolari autorizate de acţionari în 2007. Sunt repere net superioare chiar şi perioadei care a premers criza. Este vorba despre lunile în care autorizările s-au cifrat la 80-90 miliarde dolari, respectiv decembrie 2007, noiembrie 2005, iulie 2006, februarie 2007, iulie 2007 şi mai 2007.

Dinamica este observată şi de Deutsche Bank. Utilizând date preluate de la Bloomberg şi FactSet, banca de investiţii germane calculează la 308 miliarde dolari sumele aprobate de acţionari pentru programele de buy-back în primul trimestru din acest an.

Atingerea acestui maxim trimestrial a fost confirmată de o lună aprilie bună în care acest avans a fost susţinut, conform Birinyi, de noile programe de câte 50 miliarde dolari derulate de Apple Inc. şi General Electric Corp., de asemenea la egalitate ca cele mai ambiţioase operaţiuni de piaţă de acest  tip în care s-a angajat o singură companie.

Este de notat că datele oferite includ autorizările pentru răscumpărări care dau capacitatea corporaţiilor de a-şi achiziţiona propriile acţiuni, fără ca aceasta să atragă şi obligaţia pentru a face acest lucru. În 2014 cumpărările efective s-u ridicat la 677,5 miliarde dolari, reprezentând 81% din sumele aprobate de acţionari. Conform datelor FactSet de la nivelul sfârşitului anului trecut, companiile din componenţa indicelui S&P500 deţineau pe bilanţuri 1,43 trilioane dolari cash, ceea ce ar fi în măsură să susţină programele de buy-back anunţate recent.