Invitat: RARES MACINICA directorul general al companiei de log…

 

Posted by capital.ro on Wednesday, July 5, 2017

 

 

LIVE TEXT

Vom termina anul cu 15 milioane de euro cifra de afaceri. O impozitare de 1% a cifrei de afaceri înseamnă că e imposibil să te dezvolţi business-ul să faci investiţii.  Dacă acest impozit va intra în vigoare nu va avea efecte pozitive.

Cred că povestea cu multinaţionalele care scot profitul din ţară e exagerată. Şi trebuie documentată. Sunt multe măsuri, prin ANAF, de a verifica acest lucru. Noi avem în fiecare an obligativitatea să facem un dosar al preţurilor de transfer. Acolo se văd diferneţele mari şi dacă întradevăr este vorba de transferarea profitului sau nu. Acest lucru se verifică. Acest dosar este obligatoriu din 2016.

Economia României e de tip loan, respectiv facem componente care se exportă în alte ţări pentru produsul finit. Cred că tranzacţiile acestea sunt legale, în conformitate cu economia de piaţă. Sunt şi în Europa acest contabilic reativi, respectiv cei care fac optimizări fiscale într-un cadru absolut legal. Cunosc mulţi directori de multinaţionale care sunt foarte prudenţi. Şi evită şi zonele gri ale fiscalităţii. Preferă să fie on the safe side chiar şi când vine vorba de cheltuielile deductibile. Preferă să le treacă ca şi cheltuieli bedeductibile ca să n fie probleme.

Cred că acest impozit nu va fi aplicat. Bazat pe reacţiile mediului de afaceri.

Marea majoritate a investiţiilor străine vin din raţiuni economice aici. Iar dacă tu vii şi impactezi negativ această zonă e riscant pentru viitor.

 

Profitabilitatea depinde de management, de industria în care activează, de perioade. NU înseanmă că trebuie taxaţi pe cifra de afaceri. dacă nu raportezi profit nu înseamnă că e ceva necurat la mijloc.

 

Cred că taxa de solidaritate e potrivită pentru economii mai dezvoltate. Noi avem evaziune mare, colectare proastă, sistemul ANAF nu e digitalizat complet. Acestea ar trebui să fie priorităţile. Soluţia contului separat de TAV e o idee bună. Acest gen de discuţii ar trebui să existe ca prim nivel. NU cred că e momentul în care România e acum să discutăm de o asemenea taxare.

Şi ce se întâmplă cu taxele plătite. În Austria, costul cu angajatul e de 85% din salariul net. dacă şi la noi am discuta despre salariul brut şi i-am explica angajatului câţi bani se plătesc la stat, angajatul s-ar întâmpla ce se întâmplă cu banii lui. dacă toţi contribuim la Sănătate ar trebuis să avem spitale mai bune.

Eu nu sunt de acord cu salariul minim pe economie. Cred că partea de salarizare ar trebui să fie decizia fiecărui angajator.

Legea Prevenirii e o lege foarte bună.

România nu are, din păcate cultură financiară.

Aş restarta învăţământul românesc, mai ales pe partea de educaţie antreprenorială.  Trebuie doar să copiem de la alte ţări care au astfel de programe. Educaţie antreprenorială nu înseamnă să te duci în clasă şi să predai. Înseamnă practică. Şi e nevoie de un link între învăţământ şi mediul privat. Ca în momentul în care un absolvent de liceu iese de pe băncile ţării să aibă nişte noţiuni.

Noi am avut înainte de revoluţie export puternic către Africa, Orientul Mijlociu, America de Sud, pieţe care s-au pierdut între timp, dar pot fi recucerite.

 Cred că românii din străinătate s-ar întoarce pentru salarii mai mici, dar aşteaptă oportunităţi să se dezvolte. Cred că în domeniul construcţiilor există oportunităţi şi salarii competitive.

În SUA toate serviciile sunt externalizate. Nu schimbi un bec în casă fără să chemi pe cineva. Cred că diferenţa de venituri între România şi alte ţări nu e aşa de mare. Plus că există acel protecţionist în ţări precum Germania.

Românii nu înţeleg beneficiile asocierii în ceea ce priveşte antreprenoriatul.