Referindu-se la strategia pentru anul viitor, dr. Arafat a punctat că se are în vedere identificarea unui număr de spitale şi institute care tratează cazuri grave şi care au cheltuieli în plus, pentru care trebuie alocate fonduri suplimentare.

"Dacă sunt fonduri puţine, normal, sistemului trebuie să i se asigure funcţionarea pentru toate spitalele. Spitalele, care sunt de regulă spitale receptoare de bolnavi critici, de bolnavi grav care aduc cheltuieli în plus, care nu sunt acoperite la momentul actual, să reuşim pentru aceste spitale să găsim un model de finanţare care să poată să acopere şi cazurile care sunt critice şi care alcătuiesc în aceste spitale un procent mai mare decât procentul obişnuit într-un spital obişnuit", a explicat subsecretarul de stat cu prilejul participării la Zilele Institutului Clinic Fundeni.

Arafat a făcut referire la spitale care au clasa de clasificare 1A, dar care nu au toate cele necesare pentru a atinge standardul impus şi pentru care s-a întocmit un plan de conformitate pe 1-2 ani, după care sunt reevaluate.

Dr. Raed Arafat a apreciat activitatea desfăşurată la Institutul Clinic Fundeni, un centru de excelenţă, şi a asigurat că Ministerul Sănătăţii va susţine unitatea în continuare.

La Institutul Clinic Fundeni 100.000 de persoane sunt internate anual, se acordă peste 300.000 de consultaţii şi peste 6 milioane de analize şi investigaţii. Aici ajung 75% din pacienţii din ţară care nu pot fi trataţi la nivel local sau regional.

La Institut au fost ocupate anul acesta 7 posturi de medici, 5 posturi de infirmiere şi 25 de posturi de asistente, în condiţiile în care în sistemul sanitar nu se fac angajări.

"Nu stăm bine, dar ne apropiem uşor, uşor de capacitatea normală. Am avut adresabilitate pentru fiecare post scos la concurs. Foarte mulţi din colegii noştri medici tineri pleacă, foarte mulţi din asistenţi pleacă, dar, de asemenea, foarte mulţi doresc să vină să lucreze în institutul nostru", a spus dr. Carmen Orban, managerul instituţiei.

Carmen Orban a mai precizat că unitatea medicală a fost dotată cu aparatură de înaltă performanţă, iar lucrările de reabilitare sunt continuate.

Managerul Institutului Clinic Fundeni a mai anunţat lansarea, pentru prima dată, a competiţiei Fundeni Challenge.

Concursul va fi organizat, sâmbătă, ora 10.00, în Parcul Herăstrău, în semn de solidaritate cu pacienţii din Institut şi cu familiile acestora.
Sursa: Agerpres