"Domnul prim-ministru a fost ministru şi eu am avut delegaţia şi am condus ministerul în ultima lună. Constituţia nu permite să fie numit un al doilea ministru interimar, care era intenţia iniţială, şi atunci am acceptat pentru a da o continuitate la minister până la alegeri şi pentru a implementa câteva proiecte", a explicat Arafat.

El a menţionat în acest sens proiectul spitalelor de urgenţă, stabilirea planului de investiţii pentru 2013, îmbunătăţirea nivelului anumitor spitale pentru a ridica gradul de finanţare, problematică abordată cu CNAS, Şcoala de Management Sanitar şi Ministerul de Finanţe, pentru a se găsi soluţii pentru anul viitor.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat miercuri decretul pentru numirea doctorului Raed Arafat în funcţia de ministru al Sănătăţii.
"Nu va exista o întrerupere în activitatea ministerului până va veni noua conducere. Voi demisiona imediat după numirea acesteia, doresc să revin la funcţia pe care am avut-o", a mai spus Arafat.
Cine este Raed Arafat?

Raed Arafat, medic specialist în Anestezie Terapie Intensivă, s-a născut la 24 mai 1964, la Damasc (Siria), dar a crescut în oraşul palestinian Nablus. Pasiunea pentru medicina de urgenţă o descoperă încă din copilărie. În anii ’70, creează, în Nablus, o echipă de prim ajutor, formată din colegii de clasă, pe care o instruieşte şi o coordonează. La vârsta de 16 ani, în 1981, a ajuns în Piteşti, unde a urmat studiile de limbă română. A absolvit Facultatea de Medicină la Cluj-Napoca. Specialitatea anestezie – terapie intensivă a făcut-o atât la Cluj-Napoca, cât şi la Târgu Mureş.

Este absolvent al unui număr foarte mare de cursuri de medicină de urgenţă şi management al dezastrelor, atât în România, cât şi în străinătate: cursurile de Comandant de Operaţiuni de Salvare (C.O.S), la Brigada de Pompieri din Paris, Urgenţe Nucleare Civile, US Army National Guard, Maryland, SUA; Medic şef de urgenţă, Copenhaga, Danemarca sau Transport medical aerian – Serviciul de Ambulanţă Aeriană Norvegia.

În 1991 a pus bazele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare din Târgu Mureş, reuşind să uimească lumea cu rapiditatea şi calitatea intervenţiilor echipajelor sale. Până în 1998, el şi întregul personal au lucrat ca voluntari, deoarece singurul sprijin material provenea de la medicii şi pompierii din Scoţia şi consta în echipament, medicamente şi provizii. Din 1991 este medicul coordonator al staţiei SMURD Târgu Mureş. În 1999 a primit cetăţenia română.

Raed Arafat este instructor în probleme de medicină de urgenţă. A fost membru al colectivului de instructori al cursurilor internaţionale de medici de urgenţă din Grecia, Noua Zeelandă, Austria.

În 2003 a primit Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ în gradul de Cavaler, acordat de preşedintele României, Ion Iliescu, pentru întreaga activitate ştiinţifică şi de cercetare, pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea şi promovarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în România. În noaptea de 31 decembrie 2005, cu câteva minute înainte de intrarea în noul an 2006, pe scena amplasată în faţa Teatrului Naţional, Raed Arafat este decorat de către preşedintele României, Traian Băsescu, cu Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ în grad de Ofiţer, pentru eforturile depuse în acţiunile de salvare a oamenilor la inundaţii şi pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vieţilor a numeroşi români.

Locuitorii din Târgu Mureş l-au desemnat, în decembrie 2003, cea mai apreciată personalitate care activează în domeniul social. În decembrie 2006, a primit, în cadrul unei gale organizate de compania de comunicare ‘Imagine’ şi Metro Media Transilvania, titlul de ‘Omul anului 2006’.

În luna mai 2007, coordonatorul SMURD, dr. Raed Arafat, a fost ales, la Târgu Mureş, pentru următorii trei ani, primul preşedinte al Comitetului Director al nou înfiinţatei Fundaţii pentru SMURD.

La 23 august 2007 primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a semnat decizia de numire a doctorului Raed Arafat, coordonatorul serviciului SMURD, în funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, responsabil cu medicina de urgenţă. A demisionat la 10 ianuarie 2012, fiind repus în funcţie de către premierul Emil Boc la 17 ianuarie 2012. La 1 octombrie 2012, după demisia ministrului Vasile Cepoi, i-au fost delegate prerogativele ministeriale. Raed Arafat a refuzat propunerea de a prelua portofoliul de ministru, dar va conduce de facto Ministerul Sănătăţii până la alegerile din 9 decembrie, interimatul fiind asigurat de premierul Victor Ponta.

În 2010 a fost numit profesor invitat la Universitatea de Medicină şi farmacie "Victor Babeş" din Timişoara.
Sursa: Agerpres