Putin a declarat că "petrolul produs aici va merge pe piaţa internă şi pe pieţele internaţionale" şi "îşi va aduce contribuţia la stabilitatea pieţei energetice mondiale".

Zăcământul este situat în zona Arctică, în condiţii climatice şi geologice extreme care au necesitat utilizarea unor tehnici de foraj inovative, transmite AFP. 

Zăcământul Vostochno-Messoyakha, dezvoltat în comun de companiile Rosneft şi Gazprom Neft, ar conţine rezerve estimate de 340 milioane de petrol şi condensat şi 113 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce ar permite Rusiei, deja cel mai mare producător mondial de petrol, să îşi majoreze şi mai mult producţia. 

Amplasat în Peninsula Gydan pe coasta Mării Kara, zăcământul Vostochno-Messoyakha este amplasat la 150 de kilometri de orice localitate şi a necesitat construcţia unui oleoduct cu o lungime de 98 de kilometri pentru a putea fi conectat la reţeaua de oleoducte existente. 

Acest zăcământ ar urma să producă 577.000 de tone de petrol în acest an iar vârful de producţie ar urma să ajungă la 5,6 milioane tone de petrol pe an în 2020. 

Producţia de petrol a Rusiei ar urma să crească cu 2,2% în acest an pentru a ajunge la 546-547 milioane de tone, ceea ce reprezintă cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani. În paralel, mai mulţi producători de petrol din OPEC au făcut un apel pentru îngheţarea producţiei în ideea de a reduce supraoferta de petrol existenţă pe piaţă care a declanşat un colaps al preţurilor în ultimii doi ani, afectând veniturile marilor producători. 

AGERPRES