Barbu a precizat că, prin acest proiect, a fost reglementată exercitatea profesiilor de expert şi tehnician în egalitate de şanse.

”Persoanele juridice din sectorul public sau din sectorul privat care au peste 50 de salariaţi vor avea posibilitatea de a angaja un expert sau un tehnician în egalitate de şanse, în limita bugetului destinat cheltuielilor salariale. Repet, vor avea posibilitatea, nu este o obligaţie, este la latitudinea angajatorului sau poate decide dacă persoana respectivă poate fi relocată de pe alt post”, a declarat purtătorul de cuvânt.

”Este vorba despre un proiect de lege introdus pe ordinea de zi suplimentară şi de aceea şi eu am întârziat puţin la acest briefing, pentru că a trebuit să vedem care sunt cele mai importante prevederi. Nu e vorba despre nimic altceva, este vorba despre posibilitate”, a spus Barbu.

”Este o posibilitate. Fiind vorba despre un proiect de lege adoptat în Guvern, el va merge în Parlament. Acest proiect de lege va suferi probabil anumite modificări”, a mai zis Barbu, întrebat pentru a doua oară dacă nu este o obligație, așa cum a zis premierul.

Premierul Viorica Dăncilă a spus, la începutul şedinţei, că Guvernul vrea ca egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi să fie efectiv asigurată.

”Ca urmare, vom introduce obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi de a avea în structura de personal un expert în egalitate de şanse. Nu urmărim să încărcăm birocraţia cu noi funcţii, vrem ca această sarcină a experţilor să fie exercitată în mod activ şi util”, a explicat premierul.

Viorica Dăncilă a menţionat că, prin acest act normativ, va fi reglementată şi noţiunea ”violenţă de gen”, conform Convenţiei de la Istanbul.