Evenimente Mica publicitate Abonamente
CITEŞTE ŞI

Imobiliare

Proiectele imobiliare intrate în agonie vor muri anul acesta

Autor: |

Anul trecut a însemnat „condamnarea“ a circa 6.000 de dezvoltatori imobiliari şi constructori, în cazul cărora a fost declanşată procedura de insolvenţă sau falimentul. Pentru acest an se preconizează prăbuşirea unor proiecte imobiliare locale a căror valoare depăşeşte pragul de 500 de milioane de euro. Este acesta sfârşitul?

Imobiliarele şi construcţiile au o pondere de 20%-30% în totalul dosarelor de insolvenţă, care se estimează că au atins în 2011 cifra de 21.000, similar cu nivelul din 2010. Cele două sectoare urmează comerţul, care deţine o cotă de peste 50% din totalul insolvenţelor declanşate în România anul trecut. Reprezentanţii locali ai companiei americane Coldwell Banker au estimat, la începutul anului trecut, că în 2011 se vor curăţa proiecte imobiliare cu o valoare de circa 500 mil. euro. Numai marile insolvenţe şi falimente ale anului au cumulat active de peste 200 mil. euro, la care se adaugă o serie de terenuri executate şi locuinţe particulare. În ultimii trei ani, băncile au renunţat numai la 13 proiecte imobiliare mari şi au restructurat datoriile a zeci de dezvoltatori cu probleme, însă noua ordine europeană pare să schimbe optica finanţatorilor. Mişcările realizate de instituţiile financiare la finalul anului trecut au indicat o tendinţă clară spre curăţarea portofoliilor de active toxice. Declanşarea insolvenţei în cazul unuia dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale şi cu siguranţă cel mai reprezentativ, Asmita Gardens, şi intrarea în faliment a celui de-al treilea mall au fost semnale certe pentru jucătorii din piaţă. Chiar dacă administratorul judiciar al Asmita Gardens este convins că va reuşi să reînvie proiectul prin vânzarea fiecărui apartament în parte la preţuri care sfidează criza, este puţin probabil ca Alpha Bank să mai fie dispusă să aştepte doi-trei ani până la lichidarea întregului stoc rămas, de peste 400 de unităţi locative. De cealaltă parte, eşecul Armonia Brăila întăreşte şi mai mult ideea că, odată intrate în insolvenţă, mallurile nu au şanse mari de reorganizare. Practic, cele două malluri intrate în insolvenţă în ultimii doi ani au ajuns să fie vândute la licitaţie. Dacă Tiago din Oradea a fost deschis publicului în toamna lui 2011 de către Gabriel Popoviciu, noul proprietar al mallului, rămâne de văzut care va fi strategia grecului Ioannis Papalekas, care a răscumpărat City Mall în octombrie 2011. „Se încearcă tot felul de reorganizări, dar faptul că piaţa nu este stabilă şi nu se înregistrează un trend ascendent înseamnă mari dificultăţi. Piaţa este într-o situaţie foarte grea şi nu se întrevede nicio schimbare în bine. Şansele de reuşită ale unui plan de reorganizare sunt afectate de faptul că sectorul se află într-o situaţia dificilă. Cel mai greu lucru în acest moment este să faci previziuni. Eu sunt de un optimism moderat. Trebuie să vedem cum vor reacţiona pieţele la deciziile luate la nivel european“, explică fenomenul Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).

Pagina 1 din 3
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

DCNews

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Adevarul

Click

Agrointeligenta

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Infoactual

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro