Având în vedere că valoarea unui voucher este de 3.800 de lei (circa 900 de euro), utilizarea a cinci vouchere poate însemna un ajutor de circa 4.000 de euro acordat solicitantului de mașină nouă.
Această decizie poate fi pusă în legătură cu situația în care se află programul „Rabla” în acest an. Conform Administrației Fondului de Mediu (AFM), autoritatea care gestionează acest program, până la1 noiembrie 2010, au fost distribuite 189.749 de tichete dintr-un total de 190.000. Dintre tichetele distribuite, au intrat deja în posesia celor care au casat câte o mașină veche 180.042 vouchere.
Cu o parte dintre acestea au fost achiziționate 51.828 de vehicule dintre care 22.856 de producție autohtonă (Dacia). Până aici cifrele arată destul de bine însă, conform AFM, dintre tichetele distribuite doar 153.929 au revenit pentru validare. Mai exact, doar aceste tichete au fost utilizate până la 1 noiembrie de doritorii de mașini noi.
Prin urmare, în acest moment, cu doar 20 de zile înainte de finalizarea ediției din acest an a programului „Rabla”, 35.335 de tichete există încă în posesia unor persoane fizice sau juridice. La acestea se adaugă și cele 736 tichete încă nedistribuite. Este greu de crezut că în numai 20 de zile vor fi utilizate toate cele 36.071 tichete încă disponibile, care reprezintă nu mai puțin de 18,9% din totalul voucherelor care puteau fi utilizate în acest an.
Pentru ca această situație să nu se repete și la ediția de anul viitor a programului „Rabla”, ministrul mediului, Laszlo Borbely, pare să fi găsit soluția: cinci tichete în loc de trei.
Dacă pentru cei care achiziționează mașini noi, 4.000 de euro reprezintă un bonus foarte atractiv, iar dealerii de vehicule nu pot decât să fie fericiți, această nouă măsură a ministrului Borbely arată mai puțin logic din perspectiva celor care nu au în plan achiziția unei mașini și ar fi dorit utilizarea fondurilor pentru alte probleme legate de mediu.
Ediția din 2010 a Programului de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Național se va încheia pe 23 noiembrie, iar tichetele eliberate în acest an nu mai pot fi utilizate pentru ediția de anul viitor.