”Ambele programe au avut un impact pozitiv asupra costurilor de finanţare ale băncilor, care au fost stimulate să majoreze creditarea oferind condiţii mai bune”, apreciază instituţia financiară. BCE oferă băncilor din zona euro credite ieftine pe o perioadă de patru ani în cadrul setului de măsuri destinat injectării a circa 1.000 de miliarde de euro în economia zonei euro, în ideea de a pune capăt scăderii inflaţiei şi stimulării creşterii economice.

Luna trecută, preşedintele BCE, Mario Draghi, a transmis un semnal clar că BCE este pregătită să-şi extindă programul de achiziţii de obligaţiuni, precizând că instituţia îşi va reexamina politica la următoarea şedinţă de politică monetară care va avea loc în luna decembrie. În luna septembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a căzut în teritoriu negativ, minus 0,1%, din cauza nivelului redus al preţului la petrol, iar Mario Draghi a avertizat că inflaţia în zona euro va rămâne la un nivel scăzut în perioada următoare.

În urma accesării programului Long-Term Refinancing Operations (TLTRO), băncile au acordat companiilor credite de peste 100 miliarde de euro, se arată în raportul BCE. În total, băncile au luat împrumuturi ieftine de aproximativ 400 miliarde de euro, mult sub nivelul de 1.000 de miliarde de euro estimat de BCE, dar instituţia apreciază că cele două programe au dus la reducerea costurilor de împrumut.

Însă creditele accesate de companii diferă în cele 19 state ale zonei euro. Scăderea încrederii consumatorilor şi turbulenţele de pe pieţele financiare au determinat firmele din Irlanda, Grecia şi Spania să împrumute mai puţin în ultimele luni, în timp ce în cea mai mare economie europeană, Germania, s-a înregistrat un avans al creditării. Şi BCE dă asigurări că nivelul creditării în zona euro a început să se îmbunătăţească.

În martie 2015, Banca Centrală Europeană a demarat mult-aşteptatul program de relaxare cantitativă (QE), menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016. Un sondaj derulat de Reuters în rândul a 19 traderi arată că BCE va adopta noi măsuri pentru a sprijini economia zonei euro şi majorarea inflaţiei. 11 dintre cei 19 traderi intervievaţi susţin că BCE va extinde programul de achiziţii cu încă 20 de miliarde de euro lunar, suma totală din fiecare lună ajungând la 80 de miliarde de euro. Traderii sunt convinşi că Banca Centrală Europeană va prelungi programul de relaxare cantitativă. Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă, deprecierea euro şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro în acest an. (Sursa: Agerpres)