Din dorința de avea în permanență legume prospete, mulți români au construit solarii. De ce au făcut acest lucru? Pentru că investiția minină nu este una mare. Dacă am vorbi de o structură de lemn și folie, investiția pornește de la 4 euro pe metru pătrat. Însă, dacă luăm în calcul un sistem metalic, folie din polietilenă, echipamente necesare irigării și sisteme de ventilație moderne, costurile  ajung la 25 de euro pe metru pătrat.

În opinia specialiștilor, foliile din polietilenă sunt foarte populare datorită numeroaselor avantaje pe care le oferă și anume: durabilitate, rezistență și prețuri competitive.

Pe lângă construcția propriu-zisă a solarului, experții susțin că și semințele sunt importante, de aceea acestea presupun o investiție semnificativă.„Pentru a avea cele mai bune legume, ai nevoie de semințe calitative. Acestea pot ajunge la un preț de un euro pe sămânță ”, a spus Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociaţiei Fermierilor din România (AFR).

În același timp, și îngrășămintele sunt importante în creșterea legumelor. În opinia domnului Marius Eftene, Product Manager în cadrul Timac Agro România, fertilizarea solului în care sunt cultivate legumele presupune o investiție între 1.000  și 4.000 de lei pe hectar, în funcție de calitatea îngrășămintelor folosite.

Culturi profitabile

Dacă construirea unui solar nu este dificilă, cea mai mare provocare o reprezintă obținerea unui profit din legumele obținute în sistemele protejate. După ce ai construit un solar și după ce ai obținut o producție bună de legume, mai trebuie să te gândești la câteva aspecte: ce legume cultivi (astfel încât să nu ai o concurență prea mare), ce piață de desfacere ai (adică unde vei vinde legumele) și la ce raport ajungi în ceea ce privește investițiile și cheltuielile. Aurel Tănase, directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România, afirmă că pentru a obține profit ar trebui să începi cu solarii ce se întind pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați, astfel încât să ajungi să obți un venit lunar de circa 1.200 de lei. Acesta mai recomandă întreprinzătorilor ca în primele 8 luni de activitate să cultive rădăcinoase și verdețuri.

Legume crescute cu fonduri europene

Mulți și-au înființat afaceri pe cont propriu, în timp ce alții au apelat la fonduri europene. Un astfel de exemplu este Valentin Alecu,în vârstă de 30 de ani. El și-a mărit exploatația agricolă din comuna Balta Doamnei, județul Prahova, la o suprafață de 7,67 de hectare, din care  6,94 de hectare sunt destinate culturilor de câmp, iar restul 7.300 de metri pătrați sunt dedicați culturilor legumicole în sistem protejat. Valoarea proiectului s-a ridicat la 25.000 de euro și întreaga sumă a provenit din fonduri europene. Un alt exemplu este Nagy Csaba care a reușit să-și mărească suprafața de solarii din județul Bihor, de la 8.000 de metri pătrați la un hectar. Pe lângă acestea tânărul fermier a reușit să achiziționeze și 13,45 de hectare de teren arabil, pe care l-a cultivat cu grâu, porumb și floarea-soarelui. Așadar, valoarea proiectului a ajuns la 25.000 de euro.

Ce este un solar și cu ce anume se deosebește acesta de o seră?

Solarul este o structură destinată horticulturii, acoperită cu folie și neîncălzită, în majoritatea cazurilor. De obicei, solarul este alcătuit dintr-un singur modul cu lățimi ce variază între cinci și 10 metri, iar lungimile pot ajunge chiar și la 100 de metri. Datorită formei tip tunel, solariile nu prezintă un risc de prăbușire din cauza zăpezii.

În timp ce o seră este o structură acoperită cu sticlă sau folie alcătuită din mai multe module. De cele mai multe ori, serele beneficiază de un sistem de încălzire, fiind destinate producției la scară industrială. Fiind structuri modulare, este indicat să fie încălzite pe perioada iernii din cauza riscului de supraîncărcare și prăbușire cauzate de zăpadă. Totodată, investițiile pentru sere depășesc un milion de euro pe hectar.

Cum se pot obține bani europeni pentru construcția de sere și solarii

Pentru construcția de sere și solarii se pot solicita fonduri nerambursabile prin intermediul submăsurilor din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, respectiv: 4.1 – Investiții în exploatații agricole, 4.1a – Investiții în exploatațiile pomicole 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

În cadrul submăsurii 4.1, valoarea fondurilor europene nerambursabile ce pot fi obținute variază în funcție de dimensiunea economică a fermei, între 500.000 și două milioane de euro.

În cadrul submăsurii 4.1a, se solicită fonduri europene pentru înființarea de plantații pomicole și reconversia acestora. Suprafața înființată/replantată trebuie sa fie echivalentă cu minim 7.000 euro SO. Fondurile disponibile variază între 10.000 de euro si 1,5 milioane de euro.

În cadrul submăsurii 6.1, sprijinul public nerambursabil se acordă pe baza Planului de Afaceri, pentru maximum trei sau cinci ani, inclusiv pentru constructia de sere și solarii. Cuantumul fondurilor nerambursabile este de maximum 50.000 de euro.